Symbolisch speldde wethouder Lex de Goede (l) de Zilveren Knoop bij Peter van Waveren op. Foto: Arjen Dieperink

Symbolisch speldde wethouder Lex de Goede (l) de Zilveren Knoop bij Peter van Waveren op. Foto: Arjen Dieperink

Eervolle onderscheiding voor Peter van Waveren bij afscheid Stadshuus

Algemeen

LOCHEM - Afgelopen vrijdag 12 april ontving Peter van Waveren een Zilveren Knoop uit handen van loco-burgemeester Lex de Goede. De Zilveren Knoop is een blijk van waardering van het college van Burgemeester en Wethouders voor inwoners die een verbindende rol vervullen in de Lochemse samenleving. Het ontwerp van de Zilveren Knoop is naar een idee van inwoonster Ingrid Leufkes. 

Door Arjen Dieperink

Lex de Goede memoreerde tijdens de uitreiking de bevlogen manier waarop Peter van Waveren sinds 2015, samen met andere enthousiaste inwoners, de ‘Vereniging het Stadshuus Lochem’ heeft opgezet. “Met regelmaat hadden wij ook contact. Ik ontving wel eens een app van je op een tijdstip dat menigeen niet meer actief is.” Het Stadshuus vulde de lege plek in die door de sluiting van het sociaal cultureel centrum de Garve was ontstaan.

Door zijn medebestuursleden wordt Peter geschetst als iemand met tomeloze inzet en overtuiging om zonder subsidies het Stadshuus te exploiteren. Zijn heldere visie ‘elke gebruiker draagt bij aan het behoud van het Stadshuus, maar de drempel om deel te nemen moet laag zijn’ droeg hij duidelijk uit. Een van de aanwezigen liet weten: “Jouw westerse mentaliteit was niet altijd te volgen. Af en toe was je als een olifant in de porseleinkast en toch zat je heel scherp op het proces en was je nimmer beroerd om je handen uit de mouwen te steken. Je hebt veel bijzondere uitspraken gedaan tijdens de vele ontmoetingen, zoals ‘ga je goddelijke gang’.”.

In de jaren van opbouw is het Stadhuus een bruisend centrum geworden waar kunst, cultuur en gemeenschap samenkomen en ook ondernemers hebben het pand ontdekt. De impact van het Stadshuus wordt omschreven als een plek met een positieve invloed op de hele gemeenschap en stimuleert een gevoel van trots en saamhorigheid.

Penningmeester van het Stadshuus, Wim Raanhuis, beschrijft enkele zaken die Peter van Waveren tijdens zijn bestuurslidmaatschap mede heeft mogelijk gemaakt. “De keuken die wij hadden was niet om aan te zien, nu is deze prachtig gemoderniseerd en menige activiteit kan daar plaatsvinden. Ook het laminaat op de eerste verdieping hebben wij met z’n allen aangelegd. Nu is het een mooie ruimte voor exposities geworden. Kijk verder om je heen, hoe alles na de laatste verbouwing is geworden. Daar mag je trots op zijn. Met opgeheven hoofd mag je als voorzitter van het Stadshuus nu gaan.” Toch zal Peter als adviseur zijdelings betrokken blijven bij het Stadshuus.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant