Rook walmt uit het pand van Zonnestudio Jadeays. Foto: Arjen Dieperink

Rook walmt uit het pand van Zonnestudio Jadeays. Foto: Arjen Dieperink

Arjen Dieperink

Brand bij Zonnestudio aan Markt in Lochem

Algemeen

LOCHEM - Het was niet bij de VVV, zoals aan de brandweer Lochem was gemeld. Maar een paar deuren verder, bij Zonnestudio Jadeays was het vrijdagmiddag 12 april wel degelijk mis. Het pand, een gemeentelijk monument, liep door de brand behoorlijke schade op. Er was gelukkig geen persoonlijk letsel. Ook drie katten konden worden gered. De oorzaak is nog onbekend.

Door Arjen Dieperink

De brandmelding kwam binnen om 16.20 uur. De rookontwikkeling was de eerste minuten enorm en van grote afstand te zien. Toen de brandweer ter plekke verscheen waren de personen die in de zonnestudio aanwezig waren en de bewoners boven de studio al geëvacueerd, aldus persvoorlichter André Meilink van de Veiligheidsregio Noord- en Oost Gelderland, Vier personen uit de zonnestudio werden door de ambulancemedewerkers voor controle meegenomen naar het ziekenhuis, omdat zij rook hadden binnengekregen. De rook heeft vooral op de hogere verdiepingen veel schade aangericht. Ook bij de naastgelegen slagerij Sieverink, waar boven de ramen openstonden.

De brandweer was met zo’n vijfentwintig man aan het werk. Naast korps Lochem met een tankautospuit en korps Laren met ook zo’n wagen en een watertransportsysteem liet de brandweer preventief ook de hoogwerker uit Zutphen komen. “Je hebt in het begin geen beeld waar de brand precies zit, en het betreft een oud pand met veel hout”, aldus Meilink, die benadrukt dat de brandweer op alles voorbereid moet zijn.

De oorzaak van de brand wordt nog onderzocht. “Eerst komt Salvage met de verzekeringsmaatschappij om te kijken hoe de zaak aangepakt kan worden om het pand weer snel bewoonbaar te krijgen. Dan komt het team brandweeronderzoek dat mogelijk midden volgende week een oorzaak kan vaststellen”, aldus Meilink.
 

De brandweerlieden die met luchtdrukflessen de brand van binnenuit bestreden kwamen binnen tien minuten onder het roet naar buiten. Foto: Arjen Dieperink

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant