Wiet Burbach (l) en Gerrit te Rietstap (r) legen regelmatig de 'spaarpot' voor de oogoperaties. Foto: Arjen Dieperink

Wiet Burbach (l) en Gerrit te Rietstap (r) legen regelmatig de 'spaarpot' voor de oogoperaties. Foto: Arjen Dieperink

Arjen Dieperink

Vreemd en oud geld-actie voor oogoperaties werkt

Maatschappij

LOCHEM - Vorige week waren Wiet Burbach en Gerrit te Rietstap even bij Albert Heijn, deze keer niet om boodschappen te doen maar om geld op te halen. Het gaat om vreemd en oud geld, waarvoor bij de ingang van de supermarkt een blauwe inzamelkist staat.

Door Arjen Dieperink

De heren zijn lid van de Lionsclub Lochem Berkelland-west, die met de opbrengst geld bij elkaar krijgt voor oogoperaties in Derde-Wereldlanden. In totaal staan in ons land zo’n vijftig inzamelpunten. Voorzichtig maakt Wiet de cilinder los, terwijl Gerrit de opvangbak gereed houdt. Muntstukken en zelfs briefjes worden zichtbaar zoals een biljet van Jersey.
Als het geld nog in omloop is nemen de Lions en hun relaties het mee op hun reizen. Ze betalen dan de tegenwaarde in euro. Zilver- en nikkel- en kopergeld wordt verkocht tegen kiloprijs. Niet inwisselbaar oud geld gaat naar veilingen. “Wij wegen uitsluitend de hoeveelheid geld en sturen het door naar een Lions-verzamelpunt in ons land. Uiteindelijk komt het terecht bij de Lions in Frankrijk waar het geld machinaal wordt gesorteerd”, aldus Gerrit te Rietstap.
Al meer dan tachtig jaar zetten de Lionsclubs zich wereldwijd in om iets aan blindheidbestrijding te doen. Dit gebeurt met het Robin Hood principe. de rijke betaalt voor de arme. “Elke tien euro wordt door de Wilde Ganzen met vijftig procent verhoogd tot vijftien euro. Dat bedrag gaat naar oogklinieken in arme landen. Een staaroperatie kost daar dertig euro maar rijke mensen betalen vijfenveertig euro. Met de vijftien euro die overblijft en vijftien euro van de Lions kan weer een arme blinde gratis worden geholpen.”
“Dit is dit jaar al de tweede keer dat wij bij Albert Heijn geld op komen halen. Het loopt hier uitstekend”, laat Wiet weten. Deze keer haalde de Lionsclub Lochem Berkelland west twaalf kilo aan vreemd en oud geld op. “Wij zijn iedereen die hieraan heeft bijgedragen zeer dankbaar voor”, laten de heren weten.


www.vreemdenoudgeld.nl
lochem-berkelland-west.lions.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant