Nieuw nummer van Land van Lochem

LOCHEM - De website van het Historisch Genootschap is uitgegroeid tot een ware bron om het verleden van Lochem te vinden. De website, die de komende tijd overigens zal worden vernieuwd, trekt veel bezoekers. Niet alleen uit Lochem of Nederland, maar vanuit de hele wereld. Zo ontstond afgelopen jaar contact met de Britse Judith Merill, een achterkleindochter van Gerrit Tammo de Jongh ,die sinds 1906 woonde op villa Stoevenbelt. In het nieuwe nummer van Land van Lochem haalt zij herinneringen op aan deze eigenzinnige en in die tijd vooruitstrevende man, de eerste kinderrechter in Nederland. Veel herinneringen met veel unieke foto’s uit het familiealbum van de De Jonghs.

Al vaker is er bericht over het omvangrijke fotodigitaliseringsproject, waaraan het HG op dit moment werkt. Een groot deel van de vele historische foto’s, ansichtkaarten en ander bijzonder beeldmateriaal van Lochem, Laren en Barchem is gedigitaliseerd, beschreven en inmiddels te bekijken op de beeldbank van de website van het Erfgoed Centrum Zutphen. De collectie nodigt uit tot heerlijk grasduinen in al die oude beelden. Daarbij komen er vaak echte pareltjes naar boven. Die bijzondere vondsten worden getoond in een nieuwe rubriek: Zo was het!, die van start gaat in het eerste nummer van 2024 met enkele prachtige foto’s uit Laren.

Verder in Land van Lochem aandacht voor de Lochemse Smee- of Bergpoort, die in 1606 van een aarden versterking werd voorzien. Nog meer historische post komt langs in een artikel van Eddy ter Braak, die een bijzondere postkaart met Lochemse connectie aantrof op Ebay. Het Virtueel Museum toont enkele bijzondere stukken uit de periode van de Tweede Wereldoorlog.

Ten slotte, wist u dat Lochem een bijzonder relict van een fossiele rivier bezit? Rik Mars neemt de lezer mee naar de omgeving van de Gageldijk en beschrijft de geschiedenis van de Oude Veengoot, met een pleidooi voor bescherming van dit unieke erfgoed.

Het nieuwe nummer van Land van Lochem verschijnt deze week en zal verkrijgbaar zijn bij de bekende verkooppunten.