Deze foto is gemaakt tijdens de workshop Slimme Slopers bij groep 1/2 van de St Joseph. Foto: PR
Deze foto is gemaakt tijdens de workshop Slimme Slopers bij groep 1/2 van de St Joseph. Foto: PR

Slimme slopers krijgen hulp van echte techneuten

LOCHEM - Ontwikkeling en verbinding zijn twee kernwoorden die van toepassing zijn op de Brede School Lochem. Dit initiatief bestaat uit een groot netwerk van verenigingen en organisaties, zoals de Muzehof, BIJ de Bieb, Welzijn Lochem, maar ook sportverenigingen en bedrijven. Samen bieden ze leuke en leerzame workshops en trainingen die bijdragen aan de ontwikkeling van basisschoolleerlingen in de gemeente Lochem. Eén van de workshops, waar kinderen enorm enthousiast over zijn is: ‘Slimme Slopers’. Irma Harmsen is jeugdcoach bij Welzijn Lochem, zij coördineert deze workshops en krijgt hierbij hulp van Bronkhorst High-Tech, gevestigd in Ruurlo en Neede. 

Door Mariëlle Frielinck

Irma: “We hebben beperkte middelen en budget, dus we zijn altijd op zoek naar spullen en sponsors en via-via kwamen we terecht bij Bronkhorst High-Tech. Zij waren direct enthousiast en hebben witte lab-jassen voor de leerlingen gesponsord. Maar het mooie was dat ze nog meer wilden doen.” Matthijs Roosdom, manager Innovatie bij Bronkhorst legt uit dat het voor zijn bedrijf belangrijk is om een bijdrage te leveren aan de omgeving en dat dit een leuke manier is om dat te doen. “Kinderen mogen allerlei kapotte apparaten, zoals radio’s, computers, krultangen of boorapparaten meebrengen naar school en deze uit elkaar halen om te zien wat er allemaal in zit. Met een groep collega’s gaan wij naar de scholen toe en assisteren bij het ‘slopen’. Het leuke is dat wij, als techneuten, ook van alles kunnen vertellen over de apparaten en de onderdelen en fijne bijkomstigheid is dat ouders niet op school hoeven te komen om te assisteren.”

‘Professors en uitvinders’
Slimme Slopers is één groot feest zowel voor de mensen van Bronkhorst als voor de leerlingen. Iedereen draagt een witte lab-jas en veiligheidsbril en de kinderen voelen zich echte professors en uitvinders. Matthijs: “Het is een geweldige, speelse manier om de leerlingen al jong in aanraking te brengen met techniek en wat is nou leuker dan dingen kapot maken, zonder dat iemand boos wordt? Ik had een vader die in de techniek werkte, waardoor ik ook gestimuleerd werd, maar dat geldt niet voor iedereen”.

Win-win
Bijdragen aan de omgeving en maatschappelijk verantwoord ondernemen zijn de belangrijkste redenen van Bronkhorst High-Tech om mee te doen aan de Slimme Slopers, maar het mes snijdt aan twee kanten. Matthijs legt uit: “Het is goede PR, maar voor ons ook een goede manier van teambuilding. Het is een leuk uitje en door dit soort activiteiten leer je elkaar op een andere manier kennen. En dan de promotie van het vakgebied; wie weet, hebben we een zaadje geplant en komen er in de toekomst “slimme slopers” bij ons stagelopen of werken.”

Grote vraag naar natuur- en techniekprojecten
Naast project Slimme Slopers voor de onderbouw heeft de Brede School een project voor de bovenbouw genaamd ‘Werk in Uitvoering' om de interesse voor techniek te blijven stimuleren. Leerlingen gaan dan, onder begeleiding van een ervaren bouwvakker, bijvoorbeeld metselen of dakpannen leggen. "Het enthousiasme voor deze Natuur en Techniekprojecten is groot en daarom starten we volgend jaar ook met de activiteit: 'Actie-Reactie', om oudere basisschoolkinderen kennis te laten maken met chemie en scheikunde”, legt Irma uit. "En als er bedrijven zijn die een bijdrage willen leveren, in welke vorm dan ook, is dat natuurlijk geweldig.”