'Turnen is zó ontzettend veelzijdig' | Al het nieuws uit Lochem | Berkelbode
Gerrit Luiten, veertig jaar bij Prinses Margriet. Foto: PR
Gerrit Luiten, veertig jaar bij Prinses Margriet. Foto: PR

'Turnen is zó ontzettend veelzijdig'

Gerrit Luiten veertig jaar bij turnvereniging Prinses Margriet

Door Karin Stronks

BREDEVOORT – Gerrit Luiten viert een bijzonder jubileum deze maand: hij geeft veertig jaar leiding bij gymnastiekvereniging Prinses Margriet in Bredevoort. Op zijn zeventiende begon hij als leiding bij een groep dames van 15 en 16 jaar, in de loop van de tijd heeft hij aan vrijwel alle leeftijden, dames en heren, les gegeven. Gerrit zegt: "Lesgeven deed ik puur op gevoel met als insteek: iedereen kan iets leren." Turnvereniging Prinses Margriet organiseert een receptie voor de jubilaris. Iedereen die Gerrit even de hand wil drukken is van harte welkom op zaterdag 26 november van 19.30 tot 22.30 uur bij 't Grachthuys in Bredevoort.

Leergierig
Veertig jaar geleden begon Luiten met lesgeven aan een groep dames van 15 en 16 jaar. Hij glimlacht: "Daar stond ik dan als zeventienjarige jongen, mijn diploma had ik nog niet eens op zak. Mij was verteld dat het een pittige groep was en ook nog puberende meiden… Vanaf het begin ging het prima, de dames bleken erg leergierig te zijn. Bovendien turnde bij deze groep ook Hannie, van het één kwam het ander, en ik ben later met haar getrouwd!" Hij vertelt met veel humor en enthousiasme over het leiding geven aan turngroepen en over zijn eigen turngeschiedenis.

Ouders
Luiten herinnert zich: "Ik voetbalde bij AZSV maar Piet Veldhuis, leraar schoolgym, zorgde ervoor dat ik op gymnastiek ging. Alle toestellen vond ik mooi om te turnen, heb met veel nationale wedstrijden en demonstraties mee mogen doen. Overigens ben ik blij dat ik niet alles heb opgegeven voor het turnen. Wat ik erg gewaardeerd heb is dat mijn ouders altijd meegingen als ik ergens een uitvoering of wedstrijd had. Mijn vader is zelfs anderhalf jaar geleden in zijn rolstoel nog bij de tweejaarlijkse uitvoering van Prinses Margriet geweest. Echt super!"

Opleiding
Piet Veldhuis haalde Luiten later over om gediplomeerd leider te worden in de turnsport. Gymnastiekvereniging Prinses Margriet zat dringend verlegen om leiding en zo begon hij aan zijn opleiding. Het lesgeven deed Luiten puur op gevoel, hij gaf les aan kinderen, adolescenten en volwassenen, aan dames en heren. "Ik heb bij verschillende verenigingen lesgegeven, en heb het met veel plezier en passie gedaan en dat doe ik nog steeds! Mijn insteek is dat iedereen iets kan leren, op elk niveau, als ze maar op een positieve manier gemotiveerd worden. Turnen is zo ontzettend veelzijdig", vertelt Gerrit enthousiast.

Turnen op niveau
Hij vervolgt met een lach: "Ooit zat er een jongen in één van mijn groepen. Nou hij was totaal geen turner, hij sprong niet over de kast maar probeerde er dwars doorheen te stormen.. Maar ook deze jongen heeft veel geleerd, hij sprong na eindeloos oefenen echt over de kast heen! Als zo iemand dan iets lukt dan denk ik: 'Yes!' Later ben ik hem eens tegengekomen tijdens de Aaltendagen en hij zei: 'Je zult wel blij zijn geweest toen ik van gym af ging', maar ik heb hem gezegd dat ik echt trots op hem was dat hij zover is gekomen!"

Prinses Margriet
Gerrit: "Het lesgeven bij Prinses Margriet was 40 jaar geleden een 'gepruts' in een piepklein zaaltje met een houten vloer. We moesten verhuizen naar de oude school tijdens de bouw van de gymzaal in Ons Huis. En koud dat het daar was, een mega petroleumkanon bood enige warmte maar ook knappende hoofdpijn… Tijdens de bouw van de huidige zaal hebben we een tijdje in Aalten moeten gymmen. Nu hebben we een prachtige accommodatie, de basisinrichting heeft de gemeente Aalten voor haar rekening genomen. De toestellen zijn grotendeels door Prinses Margriet gerealiseerd door het organiseren van allerlei acties." Hij geeft aan: "Waarom sporten? Nou, overdag zit ik meestal in de auto les te geven, ik vind het heerlijk om donderdagsavonds drie uur in de zaal te staan als leiding. Vind het fijn om ook zelf mee te doen en af en toe een salto te maken!"

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden