Logo berkelbode.nl


Er komt heel wat kennis om de hoek kijken als het om het houden van bijen gaat. (Foto Pr.)
Er komt heel wat kennis om de hoek kijken als het om het houden van bijen gaat. (Foto Pr.)

Imkers spijkeren publiek bij

In het weekend van 8 en 9 juli openen Nederlandse imkers hun bijenstands voor het publiek tijdens de vijfde Landelijke Open Imkerijdag. In Lochem kun je op zondag 9 juli vanaf 10.00 uur een kijkje nemen bij Imker Bart van Rossum.

"Wij doen nu voor het derde jaar mee en stellen onze bijenstand open voor een ieder die geïnteresseerd is in de bijen, of in alles wat leeft en groeit en ons dagelijks weer boeit", vertelt imker Bart van Rossum. Samen met andere enthousiaste imkers vertelt hij graag over het fascinerende leven van de honingbij en demonstreren zij met wat er komt kijken bij hun mooie hobby.

Van Rossum is al sinds zijn 13e jaar verslingerd aan de bijen. "Dat is nu ruim veertig jaar. Ik vind het fascinerend. Het is net een virus: als het je eenmaal pakt laat het je niet meer los. Mijn vader was vroeger bijenhouder. De kisten stonden bij ons op zolder en ik vond het heerlijk ruiken. Op een bepaald moment heb ik de stoute schoenen aangetrokken en ben naar een bijentuin gestapt. Van het een kwam het ander. Ookal heb ik allerlei cursussen gedaan en doe ik het al heel lang...je snapt helemaal niets! De natuur gaat haar eigen gang. Elk jaar is anders en dat heeft te maken met het weer, de vruchten en de bomen. Dit jaar is het heel droog geweest en de Lindeboom doet het slecht. Het is voor de bijen een grote dracht- en krachtbron. Ze verzamelen van de Linde nectar voor de winter. Vorig jaar heb ik vijf keer geslingerd maar dit jaar pas één keer."


Nieuwsgierige bezoekers worden zondag gastvrij onthaald op een gratis kopje koffie met honingcake of limonade en kunnen rekenen op een mooi verhaal. Bart van Rossum praat met liefde over zijn hobby. "Speciaal voor de gelegenheid zetten we hier een tent op namens de NBV afdeling Laren met informatie over de vereniging. We laten daar ook gemeenschappelijke uitrusting zien. We verkopen ook potten zuivere honing. Ook voor de kinderen is er van alles te doen. We verwachten wel aanloop want wij zitten langs het Pieterpad en dat trekt veel fietsers en wandelaars."

Wanneer je de berichtgeving in de media volgt, weet je dat honingbijen en vele soorten solitaire bijen en hommels moeilijke tijden doormaken. Onder andere door een gebrek aan bloemen lopen de aantallen van deze belangrijke bestuivers terug. Daarom besteden imkers tijdens de Landelijke Open Imkerijdag ook aandacht aan de wilde bijen in Nederland. Ze geven voorlichting over het maken van bijenhotels en over wat geschikte bloemen zijn en waarom.
Locatie: Bart van Rossum, Dochterenseweg 20 te Lochem. Info: www.bijenhouders.nl//landelijke-open-imkerijdag open imkerijdag.

Reageer als eerste
Meer berichten