Logo berkelbode.nl


Willem Beekman
Willem Beekman
Politieke column

Geen geld voor groen en natuur

Topondernemer Hennie van der Most en Willem 'Boer zoekt man' Beekman maken deel uit van de Lochemse gemeenteraad. Zij voeren een wekelijkse briefwisseling in de Berkelbode. Vandaag geeft Willem zijn visie.

Dag Hennie,

Wat vond jij van de behandeling van de plannen voor 2018, in de raadsvergadering van 26 juni? Ik stond perplex. Een meerderheid van de raad gaf die avond maar liefst 9 miljoen euro extra aan gemeenschapsgeld uit. Een deel van dit geld – 1,3 miljoen euro – is nodig voor nieuw wettelijk beleid. Dus dat steun ik. Maar verder?

Vier miljoen euro extra voor de aanleg van mantelbuizen om glasvezel mogelijk te maken in ons buitengebied. Het doel, aanleg van glasvezel in ons buitengebied, vind ik belangrijk. Maar om dit geld al op voorhand beschikbaar te stellen gaat nogal ver, omdat nog onduidelijk is of telecom aanbieders gebruik gaan maken van de mantelbuizen. Ook is het nog de vraag of het juridisch gezien wel kan: is er misschien sprake van staatssteun als commerciële marktpartijen met gemeenschapsgeld ondersteund worden? Kortom, ik snap dit niet.

Verder 2,7 miljoen om een nieuwbouwwijk naast het gemeentehuis te realiseren. De gemeenschap de kosten, de marktpartijen de winst … En voor dit geld hoeven de huizen niet eens energieneutraal te worden en komen er geen goedkope huizen voor starters. Omgerekend komt de 2,7 miljoen gemeentelijke bijdrage uit op ruim 21.000 euro subsidie per huis. Waar zijn we mee bezig?

En het houdt nog niet op. Het college van B&W vraagt voor goed en veilig wegenonderhoud jaarlijks 375.000 euro extra. Wat besluit een raadsmeerderheid? Alsjeblieft college, hier hebben jullie nog eens 1 miljoen extra voor de wegen. Waarom?

En Hennie, komt er extra geld om meer beeldbepalende oude bomen langs onze wegen te sparen? Heeft onze raad daar jaarlijks 17.500 euro voor over? Onze inwoners geven aan dat zij ons groen en natuur erg belangrijk vinden. Vanzelfsprekend wil ik dit relatief kleine bedrag - tegenover al die miljoenen - wel besteden. Hiermee kunnen ieder jaar 126 oude beeldbepalende worden gespaard en hoeven dan niet gekapt. Maar helaas: een meerderheid in de raad heeft hier geen geld voor over.

Hennie, een fijne zomerperiode gewenst.

Een groene groet,
Willem

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox