Logo berkelbode.nl


Loet Otto is meer een doener dan een bestuurder. Foto Pr.
Loet Otto is meer een doener dan een bestuurder. Foto Pr.
De Vrijwilliger Centraal

Als alles op z'n plek valt

In de rubriek 'De Vrijwilliger Centraal' brengt Stichting Welzijn Lochem wekelijks informatie voor en over vrijwilligers en vrijwilligerswerk. De artikelen zijn ook te vinden op de website www.vrijwilligerscentralelochem.nl.

Door Erma Prins

Logisch! Als je in Almen woont met uitzicht op de Berkel en het Achterhoekse coulissenlandschap, wil je dat het duurt. "Maar meer nog maak ik mij zorgen over de ontwikkeling van de woonlasten, waarin de kosten van energie hoger dreigen te worden dan huur of hypotheek", zegt Loet Otto. "'We zullen op zoek moeten naar alternatieven." Hij aarzelt niet en maakt een diapresentatie voor de dorpsraad om zijn zorg te delen met de dorpsgenoten en samen maatregelen te treffen. Met het klimaatplan 'Almen energieneutraal in 2018' eindigen ze in 2009 op de tweede plek bij de klimaat innovatieprijs Groene Parel.

Toenmalig wethouder Thijs de la Court is meteen enthousiast en koppelt het Almens initiatief aan een bredere kring geïnteresseerden. Alles valt een jaar later op zijn plek in een vol 't Hart in Eefde. De energiecoöperatie LochemEnergie is een feit. Natuurlijk kan niet iedereen de gedachtengang meteen volgen en ziet vooral beren op de weg, of liever gezegd windmolens in het weiland enzo. "Het heeft tijd nodig om de urgentie te laten landen. Fossiele brandstoffen raken op en we willen toch hopelijk niet afhankelijk zijn van 'schurkenstaten' om in de nodige energie te voorzien? 't Blijkt een lastige discussie", aldus Loet.

Inmiddels hebben 800 leden zich laten inspireren door Loet en de vasthoudende kern van de coöperatie. Loet is meer een doener dan een bestuurder. Op dit moment doet hij er van alles aan om de electrische deelauto die Almen rijk is te promoten. Hoe meer gereden wordt, hoe lager het tarief. Kind kan de was doen: de auto geeft onderweg keurig oplaadpunten aan als je meer dan 100 kilometers ver moet. "De jeugd heeft de toekomst", zegt Loet, "ik hoop van harte dat zij ambassadeur van LochemEnergie willen worden." Hij ziet het wel voor zich. Een enthousiaste blogger mag zich het liefst vandaag nog melden!

www.lochemenergie.net

Reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox