Logo berkelbode.nl


Ida Jansen zet zich sinds 2015 met overgave in voor de Stichting Levende Namen.
Ida Jansen zet zich sinds 2015 met overgave in voor de Stichting Levende Namen. (Foto: Vrijwilliger Centraal)
De Vrijwilliger Centraal

Betekenis geven

In de rubriek 'De Vrijwilliger Centraal' brengt Stichting Welzijn Lochem wekelijks informatie voor en over vrijwilligers en vrijwilligerswerk. De artikelen zijn ook te vinden op de website www.vrijwilligerscentralelochem.nl.

Door Erma Prins

Uitvaartbegeleider lijkt Ida Jansen lange tijd een rol die op haar lijf is geschreven. Zover komt het niet want 24/7 bereikbaar zijn is een te grote aanslag op het leven zoals zij het voor zich ziet. Rouw- en verliesbegeleiding wordt het, als vervolg op en in combinatie met een carrière als hulpverlener. Helemaal toevallig is het dus niet dat ze zich sinds 2015 met overgave inzet voor de Stichting Levende Namen.

Het SLN-evenement vindt dit jaar plaats op 29 oktober op de prachtige Nieuwe Begraafplaats in Lochem en kan zich in de belangstelling van honderden deelnemers verheugen.

Een gedachtenisbijeenkomst waarbij iedereen op zijn of haar eigen manier dierbaren kan gedenken door stil te staan bij rituelen die in kunstvorm langs de route over het verlichte kerkhof worden uitgevoerd. Iemand leest een gedicht, een groep danst ingetogen bij volle maan, en passant zingt een koor. Je ziet hoe kinderen hun angst overwinnen als ze 'hemelfietsen' met glinsterend glas in de boom zien hangen.

De Islamitische gemeenschap schenkt thee in een tent en vertelt verhalen over hun manier van verliesverwerking.

Scoutingjongeren vertegenwoordigen de jonggestorven oorlogsslachtoffers bij hun graven.

"Er gebeurt iets. Je voelt verbondenheid van een ongekende intensiteit", zegt Ida. "Ook al beleeft eenieder de sfeer en de rituelen op zijn eigen wijze. Dat merken we aan de enthousiaste reacties." Het is een enorme klus, ieder jaar. De formele kant van de zaak behartigt het bestuur. Diverse werkgroepen coördineren de uitvoering. "Het heeft heel wat voeten in aarde, maar is alleszins de moeite waard", vindt Ida. "Als je kinderen en volwassenen met hun vinger de naam van iemand of een ster ziet tekenen in het kanariezand op de warme lichtbak, als je hen ontroerd ziet overpeinzen of ze het zullen laten staan, een foto maken of langzaam wegvagen, dan weet je: het is misschien niks, maar betekent alles…!"

Meer informatie:

www.levendenamen.nl

reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox