Logo berkelbode.nl


Trots laten de Eefdenaren hun eerste biertjes zien. Foto's Gerreke van den Bosch.
Trots laten de Eefdenaren hun eerste biertjes zien. Foto's Gerreke van den Bosch.

Markebier voor Eefde

EEFDE - De vlag kan in top in Eefde want er komt 'Markebier'. Enthousiaste hobby bierbrouwers staken de koppen bij elkaar en het plan voor een bierbrouwerij werd geboren.

 'Aevede Tripel', hun eerste lokaal gebrouwen biertje smaakt volgens hen net zo goed als het klinkt. Zij kunnen het weten want vrijdag 30 juni namen ze de proef op de som. "Momenteel experimenteren wij voorzichtig met enkele andere toevoegingen. Dit om straks echt een geheel eigenwijs en eigenzinnig lokaal gebrouwen biertje te kunnen maken, onder de naam 'Markebier'. Ons streven is om eind dit jaar een eerlijk, en heerlijk eigen Eefdes biertje te hebben, wat goed smaakt en wat reproduceerbaar is", aldus brouwer Koos Kemperman.

Het idee voor een eigen biertje vloeide voor uit andere initiatieven. Koos: "We waren aan het brainstormen over een knapzakroute met daaraan gekoppeld een een driegangenmenu met plaatselijke gerechten. Daar hoort ook een lokaal drankje bij, vonden wij. Het idee werd enthousiast ontvangen en zo kwam het balletje aan het rollen. Bedoeling is wel dat we de kosten van het brouwen eruit halen, als we quitte spelen vinden we het prima want het blijft natuurlijk een hobby. We willen naar vijf standaard biertjes, net als de vijf Marken."

De bierbrouwers in spe opereren onder leiding van brouwmeester Marcel Molog die al ongeveer 3 jaar op kleine schaal bezig is. De eerste pogingen werden ondernomen door een groep van ongeveer 20 mannen en vrouwen. Zij gingen aan de slag met het malen van de moutsoorten en het koken van de wort. De brouwers kozen bewust voor een lokaal Tripel als eindproduct. "Dat is een onder gistend bier met een iets hoger alcohol percentage en een mooie kleur. Over de smaak viel nog weinig te zeggen, tot we het vorige week konden proeven. Hij was geweldig!!" zijn de brouwers het unaniem eens.
Alle reden om met nog meer elan aan de slag te gaan en naast een brouwmeester ook een 'hopman' aan te stellen. "We gaan een brouwerijruimte inrichten in het voormalige poortgebouw van de Detmers Kazerne in Eefde. Ons motto bij het brouwen bier is: 'van, voor en door het dorp'. Dat wil zeggen dat we zoveel mogelijk lokaal regelen. In de toekomst gaan we ook onze eigen hop ergens in Eefde verbouwen met gagel; jeneverbes en vlierbes."
Het hele brouwproces neemt een hele dag in beslag. Bierbrouwer Marcel: "Het luistert heel nauw. Wanneer je bijvoorbeeld iets in de verhittingstijd verandert dan proef je dat. Ik probeer het in zo'n vaatje te gieten dat ondanks de vele brouwers de smaak toch gelijk blijft. We brouwen nu met een klein team op zaterdag maar we willen bijvoorbeeld ook naar een doordeweekse dag."
Brouwer Karin heeft haar man Frits aangestoken met het bierbrouwvirus. "Het is moeilijker dan ik dacht. Als je het niet goed doet, dan raakt je bier geinfecteerd."

reageer als eerste
Meer berichten