Logo berkelbode.nl


Vlnr: Mera Martinot, Gerthe Lamers en Brigitte Osterloh zijn lid van het bestuur van KomPassie. Foto Gerreke van den Bosch.
Vlnr: Mera Martinot, Gerthe Lamers en Brigitte Osterloh zijn lid van het bestuur van KomPassie. Foto Gerreke van den Bosch.

Wereldwijd legt verbindingen

LOCHEM - Zaterdag 15 juli houdt KomPassie in het kader van Lochem Wereldwijd haar tweede concert. Dit keer gaat de reis naar Mongolië en Boerjatië.

Stichting KomPassie Lochem is een burgerinitiatief dat meer compassie en empathie in de samenleving wil. Dit doet zij door zelf activiteiten te houden en andere compassievolle activiteiten te ondersteunen of aandacht te geven.
Het bestuur komt maandelijks bijeen in het Stadshuus. Voorzitter is Andrea van Schie, Gerthe Lamers is secretaris; penningmeester is Brigitte Osterloh en Mera Martinot is bestuurslid. Gerthe: ''We bestaan sinds 2013. Ik ben landelijk verbonden aan 'Charter for compassion' een wereldwijde organisatie maar wilde het initiatief ook doortrekken naar Lochem. We zijn met een aantal mensen bij elkaar gekomen en hebben toen KomPassie opgericht. De eerste drie letters zijn een afkorting van kompas en het tweede deel spreekt voor zich. In 2014 waren we voor de eerste keer gastheer van een landelijk evenement. Op vrijdag 11 april werd de landelijke Compassieprijs 2014 in het Gemeentehuis in Lochem uitgereikt aan Peter Leslie met zijn project Mindlab. Nu hebben we twee andere projecten lopen dat is Lochem Wereldwijd en Samen Nederlands zingen met vluchtelingen. Dat is 1x per maand, de eerste zondag van de maand, in het Stadshuus. Nu hebben we zomerpauze maar het is toch zó leuk", vertelt Gerthe geestdriftig. "Er is één Syrische vrouw die altijd vol overgave zingt. Ze oefent met Nick en Simon op You tube. Ook kinderen doen mee. Het slaat echt aan want er komen ook Nederlanders die het leuk vinden om er even uit te zijn. Samen haken ze in Op Amsterdamse grachten", ondertussen laat Gerthe de sprekende beelden op haar telefoon zien.
Samen zingen wordt professioneel begeleid door Tessa Koutenbach, zang- en danstherapeute uit Enschede. Het project wordt door de gemeente gefinancieerd. Brigitte Osterloh: "De gemeente ziet het belang ervan in. We zijn nu bezig met Lochem Wereldwijd een muziekproject met musici uit alle windstreken die bij elkaar zijn gebracht door Crispijn Oolmers van de Speelman in Zutphen. Hij is enorm gedreven als het op muziek aankomt. Toen hij hoorde over het AZC, heeft hij die bezocht en gevraagd of er muzikanten waren. Nu heeft hij 5 ensembles geformeerd en een netwerk migrantenmuziek opgericht. Hij organiseert bijeenkomsten waar contacten worden gelegd en mensen een platform hebben om op te treden. Heel bijzonder was het optreden op 1 juli van het Ornina Ensemble. Een syrisch gezin uit Lochem herkende een oude buurman die in het orkest speelde. Dat is toch ongelofelijk! Hier worden echt verbindingen gelegd." Op zaterdag 15 juli treedt duo Shono op, zie elders in deze krant, en op 30 juli staat AfroMix featuring Werede Tesfamichael op het programma.

reageer als eerste
Meer berichten