Logo berkelbode.nl


Marijn van Happyland met een ijsje van IJsboerderij De Steenoven: "Op welke andere plekken dan bij het bedrijf zelf is de kaas het ijs of het vlees te koop?" (foto: Feikje Breimer)
Marijn van Happyland met een ijsje van IJsboerderij De Steenoven: "Op welke andere plekken dan bij het bedrijf zelf is de kaas het ijs of het vlees te koop?" (foto: Feikje Breimer)

De kortste keten van kers naar klant

LOCHEM - "Je kunt nog zulke lekkere kersen hebben, of ijs maken of aardappels telen, lang niet alle lokale klanten weten je te vinden. Terwijl lokaal je producten verkopen het beste is voor het milieu. Je verbruikt minder energie, minder verpakkingsmateriaal en het product is natuurlijk heel vers."

Marijn Struik van Happyland helpt als voedselcoördinator de kortste weg te vinden van product naar lokale klant. Het is de gemeentes Bronckhorst en Lochem samen met versboerderij Daalwiek gelukt hiervoor subsidie van de provincie Gelderland en de EU in de wacht te slepen van 38.000 euro.
"In de kantine van het gemeentehuis van Bronckhorst liggen producten die dicht uit de buurt komen, zoals kaas, brood, eieren, groenten en vleeswaren. Dat is een eerste stap om een bijdrage te leveren aan een duurzame manier van omgaan met voedsel. Happyland heeft dit via het project Streekkantine gerealiseerd. Je kunt bijvoorbeeld een lokale kaasmaker treffen met heerlijke kaas, maar wanneer die geen gesneden kaas levert, terwijl dit wel de vraag is, zul je moeten bedenken hoe je dit oplost."
Bronckhorst en Lochem hebben duurzaamheid hoog in het vaandel staan en willen door de inzet van een voedselcoördinator de lokale producenten een steun in de rug geven om dicht bij het bedrijf een goede afzetmarkt te vinden. Marijn: "Allereerst maak ik een bestellijst. Welke producten kun je in de streek eigenlijk bestellen? Ik breng zoveel mogelijk in kaart. Wat bestaat er allemaal al? Wie verkoopt lokaal fruit, melk of bijvoorbeeld honing? Er zijn verschillende partijen die al producten rondbrengen zoals Versboerderij Daalwiek uit Geesteren, Fruitbedrijf Horstink in Steenderen en Wegdam eieren in Lochem. Wie vervoert zijn producten nog meer en op welke manier? Op welke andere plekken dan bij het bedrijf zelf is het product te koop? Welke andere duurzame initiatieven bestaan er al. Welke zijn wellicht bruikbaar voor een duurzame en minder dure logistiek? Het is belangrijk hiervan een goed overzicht te hebben voor iedereen die erbij betrokken is.

Foodhall

Happyland is goed op de hoogte van initiatieven in de regio.

Zowel in Doetinchem, Deventer als in Arnhem zijn er vergevorderde plannen voor een Foodhall. Het zou heel sterk zijn wanneer je hier gezamenlijk de bijzondere producten uit Bronckhorst en Lochem of zelfs de hele Achterhoek aanbiedt.

De beide burgerpanels van Bronckhorst en Lochem zullen we raadplegen. Welke lokale producten kennen zij, willen ze die wel hebben of zoeken ze iets anders?

Grote kans dat ze de lekkerste kersen uit de buurt vragen!"

reageer als eerste
Meer berichten