Logo berkelbode.nl


Foto: Gerreke van den Bosch

Afgezwaaide dirigente zoekt koor

In Eefde hebben ze heel wat noten op hun zang, tot grote vreugde van kersverse dirigente Willemien Rouwenhorst. De Eefdese rondde onlangs de meerjarige dirigentenopleiding af en is bezig haar eigen zangkoor op te richten.

EEFDE – Willemien: ,,Ik zoek zangers die het leuk vinden om wekelijks samen te zingen waarbij het plezier voorop staat. Ik selecteer niet op niveau. Iedereen is welkom. Tijdstip en locatie heb ik nog niet vastgelegd dat wil ik in onderling overleg regelen. Beschikbaarheid en woonplaats van koorleden spelen daarbij een rol. Ik hoop in oktober te kunnen starten."
Het feit dat er al een aantal koren zijn in Eefde schrikt Willemien niet af. ,,Elk heeft zo een eigen stijl. Wij spitsen ons toe op de madrigaal. Dat is een wereldlijke muziekvorm uit de veertiende eeuw, die te vergelijken is met de popmuziek van toen. Bekende componisten zijn Claudio Monteverdi, Orlando Lassus, William Byrd, Thomas Morley en John Dowland. Kenmerkend is dat de stemmen gelijkwaardig aan elkaar zijn. Het kan zijn dat je verschillende woorden zingt maar in het slot komt alles bij elkaar."
Willemien heeft al enige ervaring met koren. ,,Ik werk in een hospice als vrijwilliger en leid daar een koortje met vrijwilligers. Gisteren hebben we voor het eerst gezongen voor onze gasten en we kregen hele leuke reacties. Het koor bestaat uit ongeveer tien leden en we zingen 3-stemmig. Ik heb samen met een vriendin ook al twee keer een wandel- en zangreis georganiseerd naar de Ardennen en in de opleiding had ik een oefenkoor."
Muziek heeft altijd een prominente rol in gespeeld in het leven van Willemien Rouwenhorst. ,,Als ik op de middelbare school vijf lijntjes zag of een G sleutel, kreeg ik een verliefd gevoel in mijn buik. Nu ik meer met muziek bezig ben, heb ik dat minder. Ik kom uit een muzikale familie en vroeger had ik piano- en blokfluitles. Toen ik 29 was, begon ik met dwarsfluitles en later raakte ik gefascineerd door de bamboefluit. Die kun je zelf maken, en dat heb ik ook gedaan. Ik heb ze van groot tot klein. Elk stuk bamboe is anders, dat is waarom ieder ook zijn eigen fluit maakt want zelf weet je het best welke grepen je moet gebruiken. Op een bepaald moment ben ik een groepje fluitspelers gaan dirigeren maar ik vond zelf dat ik er nog niet genoeg van wist. Toen ben ik de dirigentenopleiding gaan doen in Utrecht. Twee jaar lang pendelde ik iedere vrijdag op en neer. Daar leerde ik nog meer over muziek en hoe je een koor een lied aanleert. Dat was leuk en nu ik sinds juni met succes ben afgezwaaid wil ik deze kennis gebruiken om een koor op te zetten."
Info: willemien@zwaluwstaart.eu of 06-33139937.

reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox