Logo berkelbode.nl


De Vrijwilliger Centraal

Dromen verwezenlijken

In de rubriek ‘De Vrijwilliger Centraal’ brengt Stichting Welzijn Lochem wekelijks informatie voor en over vrijwilligers en vrijwilligerswerk. Deze artikelen en informatie zijn ook te vinden op www.vrijwilligerscentralelochem.nl

Door Ina Stoel

De uitspraak van haar vader, ‘je bent niet alleen voor jezelf op de wereld’, viel bij Mariska Kletter(62) in vruchtbare aarde. Haar hele leven heeft ze al de drive het leven van ‘minderbedeelden’ te helpen verbeteren. “Ik begon op mijn zevende met de verkoop van Miva loten voor ‘de arme kindjes in Afrika,“ vertelt Mariska. Op haar vijftiende werd hulp bieden aan vijf ouderen, die op kamers woonden in een privétehuis een wekelijkse zaterdaginvulling.

Mariska probeert zaken in haar leven te verbinden met elkaar. Zo zette ze zich in op de school van haar drie kinderen. Zo organiseerde ze vele jaren het meedoen aan de Unicef sponsorloop”.

Haar droom was om tropenarts te worden. Door omstandigheden werd Mariska neuroloog. Het raakte haar te zien hoeveel neurologische patiënten werkproblemen kregen vanwege hun aandoening. Ze ontwikkelde het plan naast haar werk een zorgboerderij te gaan runnen, waar elke patiënt naar vermogen kon werken. Die ontwikkeling was in een ver gevorderd stadium. Mariska: “ik had een boerderij op het oog, de gemeente en zorgverzekeraars waren enthousiast. Toen bleek dat de rondweg rond Almelo er dwars doorheen ging lopen en gesloopt moest worden.”

In 2004 reisde ze met haar gezin door Sri Lanka. Enkele maanden daarna veroorzaakte een allesverwoestende tsunami veel leed. In een klooster in het noorden van Sri Lanka kwam ze in contact met een zuster die 150 weeskinderen moest gaan opvangen. Er was geld nodig voor een koeienverblijf, een kippenhok en voor de inrichting en zaaigoed voor de tuin. Mariska organiseerde daartoe medische symposia. De sprekers hielden een gratis voordracht en zo kon er geld overblijven.

Een tweede project volgde: een moeder/kind ziekenhuis in Nepal. Ze zocht naar een goedkopere locatie voor haar geldinzamelinitiatieven. De koop van de bijgebouwen van de molen in Zwiep paste hierin. “De exploitatie van de molen brengt ook veel verplichtingen met zich mee”, vertelt Mariska. Enkele vrijwillige molenaars, waaronder haar partner ‘draaien’ nu de molen. Ze is zelf in opleiding voor molenaar. Mariska is naast haar fulltime neurologenbaan druk met “het verdienen van geld voor Nepal”. Gekregen spullen verkopen op een permanent ‘molenmarktje’, het verzorgen van feesten en partijen, koffie schenken voor de jachthondentrainclub. Zelfs de fooien komen in de ‘Nepalpot’.

Dromen bedrog? Nee, richtinggevend. “Zingeving is voor mij het belangrijkst”. De volgende reis gaat naar Tanzania. Een immens land met slechts twee neurologen... Toch nog tropenarts?

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox