Logo berkelbode.nl


De Vrijwilliger Centraal

Niet iedereen wil in zijn hemd staan…

In de rubriek ‘De Vrijwilliger Centraal’ brengt Stichting Welzijn Lochem wekelijks informatie voor en over vrijwilligers en vrijwilligerswerk. De artikelen en informatie voor en over vrijwilligerswerk zijn ook te vinden op de website www.vrijwilligerscentralelochem.nl.

Door Erma Prins

Ze houdt van mensen. En van inhoud geven aan het leven, ook als het grotendeels is geleefd. Rituelen kunnen helpen, zegt ze, bij het accepteren van beperkingen, het verwerken van verlies, bij het richting geven aan hoop en vertrouwen.

Als röntgenlaborant was Anna Veenstra betrokken bij bevolkingsonderzoek naar borstkanker. Al voor haar pensioen richt ze een bedrijfje op als ritueel begeleider en raakt betrokken bij Levende Namen met onder meer een spraakmakend geurenproject. Aan tafel, met daarop de bus met cacaopoeder en een paar Friese doorlopers, komen de verhalen los. ‘t Ging niet om ‘t schaats’n, moar um de jongs…’

Ze wil niet meer zelf organiseren, wel warmte bieden en luisteren. Het maakt haar niet uit in welke setting en met welke opdracht, maar Fit Art steelt meteen haar hart. ‘Mensen los laten komen van zorgen, ze inspireren, uitdagen en verleiden, op zoek gaan naar het ‘randje’ van het kunnen, leven tot het gaatje, eruit halen wat er in zit…’

Eerst bij het opzetten van de ‘Muzemantel’ met kunst aan het bed en ‘Verhaal halen’ bij mensen aan de keukentafel. Nu bij de film Droomoord. ‘Een thriller met humor, liefde, intriges en muziek. De oudste deelnemer is 92, de regisseur 29.’ Anna is chauffeur, gastvrouw, kledingadviseur en moed-inspreker voor de cast. Weken achter elkaar wordt er ‘gedraaid’ op verschillende locaties in Gorssel, Eefde (Het Haveke) en Gelselaar. Een totale workout voor spieren van kop tot teen; vooral de kaakspieren worden heftig getraind, zeggen ze op de website.

Anna geniet ervan als ze ziet hoe er bij zo’n Fit-Art project verbinding tot stand komt, hoe mensen op elkaar gesteld raken en blij zijn elkaar weer te zien op de set. Er is een helder plan maar ook ruimte voor eigen inbreng. Op basis van gelijkwaardigheid, vanuit emotie en respect. Niet iedereen wil immers zomaar in zijn hemd staan als er moet worden verkleed.

Anna zorgt dat er aandacht is voor de verschillen in persoonlijkheid. ‘Het is een ontdekkingsreis’, zegt ze. ‘De beloning zit ‘em in de lol die we samen hebben, in het elke dag opnieuw leren.’ Ze is er trots op dat ze zich heeft kunnen herpakken na tegenslag, haalt inspiratie en vertrouwen uit spirituele verhalen die ze heeft opgedaan tijdens al haar reizen. Ierland en Noorwegen staan op de verlanglijst. Droomoord is 15 oktober in première gegaan. Meer informatie over Droomoord en Fit-Art:

www.fitart.nl

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox