Het echtpaar De Graaf geflankeerd door de kinderen Ronald en Carolien. Foto: Arjen Dieperink
Het echtpaar De Graaf geflankeerd door de kinderen Ronald en Carolien. Foto: Arjen Dieperink

Echtpaar De Graaf 65 jaar getrouwd

Algemeen

LOCHEM - Luc en Jannie de Graaf zijn 65 jaar getrouwd. Burgemeester Sebastiaan van 't Erve komt voor de tweede keer bij ze op bezoek. De eerste keer was toen ze 60 jaar getrouwd waren. Volgens de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek kan de mijlpaal van 65 jaar huwelijk als behoorlijk uniek worden beschouwd. Bij het passeren van de 65-jarige leeftijd is twintig procent van de generatie weggevallen. Als men de leeftijd van tachtig jaar bereikt, dan leeft er nog maar twintig procent van de generatiegenoten. Dat man en vrouw gezamenlijk de gezegende leeftijd mogen behalen én ook nog getrouwd zijn, is dus extra bijzonder te noemen.

Door Arjen Dieperink

Op de voorgevel van het huis prijkt de naam 'De Boet'. De voordeur van de woning zwaait open. "Kom er in, mijn ouders zitten in de woonkamer te wachten." Vrolijk kijkt Carolien van der Graaf richting de woonkamer. "Kerel, ik ken je ergens van", is de reactie van de 90-jarige Luc de Graaf. Schuin tegenover hem zit zijn vrouw Jannie (88).

Het echtpaar De Graaf krijgt op 16 november bezoek van de burgemeester Sebastiaan van 't Erve. Voor de tweede keer dus. Jannie de Graaf: "Toen wij zestig jaar getrouwd waren, kwam hij in zo'n elektrisch karretje. Ben benieuwd of hij op ons 65-jarige huwelijk ook zo aan komt rijden".

Luc de Graaf is geboren in Den Helder, de binding met zijn geboortegrond heeft hij nog steeds. De naam op de voorgevel 'De Boet' betekent geen boot, maar is het Den Helders voor 'de schuur'. De naam is aangebracht op een stuk hout dat ooit op het strand van Den Helder is aangespoeld. Jannie de Graaf is in Woudenberg geboren.

Beiden hebben elkaar in augustus 1951 leren kennen in Arnhem. "Ik was in dienst van de marine en liep in Arnhem naar het station. Ter hoogte van de HEMA kwam ik haar tegen met de fiets en zei tegen haar: 'een mooie fiets mevrouw'. Ze liep met mij mee naar het station."

Luc de Graaf kijkt zijn vrouw aan die het stokje overneemt. "Binnen een week ontving ik van mijn man een brief die begon met 'Lieve Sjaan'. Kort na ons contact moest hij varen". Van 19 december 1951 tot 26 oktober 1953 voer Luc de Graaf met HM Willem van de Zaan in West-Indië. Ter illustratie ligt het boek 'Kroniek Zeemacht' op tafel en in de gang hangt een foto van dertig bij veertig centimeter van het marineschip. De Graaf had er de functie radio-/radarmonteur.

Later verruilde hij zijn uniform voor een burgerfunctie die hij tot zijn pensioen uitoefende. Jannie de Graaf werkte in een kruidenierszaak. "Toen wij getrouwd waren, moest ik er mee stoppen, zo ging dat in die dagen". Bij de vraag hoeveel kinderen er zijn, kijkt Jannie de Graaf achterom. "Wij hebben drie kinderen." Carolien (1955) en Ronald (1963) luisteren aandachtig mee. "Ook hebben wij acht kleinkinderen en vijf achterkleinkinderen, waarvan de jongste vijf maand oud is." In 1999 kwam het echtpaar in Lochem wonen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant