Rick Lin transformeert Basserie De Mölle tot een oriëntaals restaurant. Foto: Henri Bruntink
Rick Lin transformeert Basserie De Mölle tot een oriëntaals restaurant. Foto: Henri Bruntink

De Mölle in Exel wordt oriëntaals restaurant Lu Lin

Algemeen

Functie van buurthuis blijft behouden

Door Henri Bruntink

EXEL - Rick Ling wordt vanaf 1 januari de nieuwe uitbater van Brasserie De Mölle in Exel. Half februari start hij daar met het oriëntaals specialiteitenrestaurant Lu Lin. Veel Lochemers kennen Rick Ling van het restaurant Chun Lin, waar hij tot voor kort compagnon was. Bij zijn nieuwe avontuur gokt hij op zijn bekendheid, goede naam en zijn gevoel voor kwaliteit. Culinair Aziatisch moet het worden.

Brasserie De Mölle, voor velen nog altijd beter bekend onder de oude naam Exelse Molen, is na het vertrek van de laatste telg van de familie Scholten gekocht door een aantal lokale investeerders. Behoud van de voorziening voor de gemeenschap stond daarbij voorop en ook in de nieuwe situatie blijft de buurthuisfunctie behouden. "Dat vind ik zelf ook heel belangrijk"', zegt Rick Ling. "De sociale functie is erg belangrijk in deze kleine gemeenschap. Dat ik ruimte geef aan activiteiten uit de buurt was een belangrijke voorwaarde, maar dat spreekt wat mij betreft ook voor zich", zo zegt hij.
Met de steun van professionals werd het horecagedeelte de afgelopen periode met vrijwilligers gerund. Maar al geruime tijd werd omgekeken naar een commerciële uitbater. Het zelf exploiteren van een horecazaak was niet bepaald een hoofddoel van de eigenaren.

Rick Ling: "Ik kwam voor het eerst in contact met deze locatie toen ik ooit bij mensen in Exel de catering aan huis moest verzorgen. Toen vond ik de locatie al wel heel bijzonder, maar het zag er toen nog lang niet zo mooi uit als nu. Dat geldt voor zowel binnen als buiten."
Toen Ling werd benaderd met de vraag of hij iets zag in het pand was er dus eerst twijfel. "Maar toen ik zag hoe het sindsdien is verbeterd, was ik vrij snel overtuigd van de mogelijkheden. Aan het interieur hoeft niet heel veel te veranderen. Als ik hier mooi gedekte tafels neerzet, ziet het er meteen goed uit."

Avontuurlijk
De eerste anderhalve maand van 2020 verandert er voor de bezoekers van de brasserie nog niets. "Ik zet de zaak eerst even voort zoals die nu is. Er zijn in januari namelijk een paar grote partijen geboekt in de zaal. Die gaan uiteraard gewoon door. In de tussentijd kan ik een kleine verbouwing in de keuken laten uitvoeren", aldus Ling. Bij Aziatisch denk je al snel aan wokken boven grote gasbranders en dat is precies wat er in de keuken moet worden aangepast.
Hij is momenteel druk bezig met het leggen van contacten met China. De wens is om een kok uit dat land te laten overkomen. "Nieuw bloed, nieuwe ideeën en up-to-date gerechten. Ik moet alleen van hieruit bepalen wat het niveau van gegadigden is en dat is best lastig. Een sollicitatiegesprek ter plekke zit er niet in", zo zegt hij lachend.

De toevoeging oriëntaals geeft al aan dat keuken en kaart breder worden dan chinees alleen. Invloeden uit Maleisië, Singapore en Thailand wachten de liefhebbers. Volgens Rick Ling is de Nederlander rijp voor iets avontuurlijker eten dan 'standaard-chinees'.
Hij wil de smaak van de gasten die de weg naar Exel vinden leren kennen en daarop sturen. Er komt een verrassingsmenu waarbij de kok de vrije hand krijgt met de verse ingrediënten die beschikbaar zijn. Ling wil dan graag de mening van zijn gasten horen.

Van zijn vader heeft hij overigens een truc geleerd om de lokale smaak te peilen. "Noem het een Chinese wijsheid, maar in China zetten ze in een restaurant drie sausen op tafel: zoete ketjap, sambal en zoute ketjap. Aan de hand van wat het meest werd gebruikt werd vastgesteld wat de smaak van de klanten is en weet je of het bijvoorbeeld zoeter of pittiger moet."

Lu Lin
Rick Ling heeft een wonderlijke route door Nederland gemaakt. Hij begon bij een chinees restaurant in het Zeeuwse Breskens. Toen hij daar was uitgekeken kwam hij via een speciale Chinese advertentiekrant terecht bij het Wok Center in Apeldoorn. "Dat had ik snel gezien. Bij zo'n wok haalt iedereen zelf het eten en ben je als medewerker vooral aan het opruimen. Ik ben meer een gastheer en hou van het bedienen van gasten", zo legt Ling uit. Zijn baas was daar een voormalige eigenaresse van Tjong Ho aan de Nieuwstad in Lochem. "Zij wist nog wel een collega in Barchem waar ik misschien terecht kon. Ik had geen idee waar dat lag!"

Zo kwam hij in contact met Peter Pan, die Chun Lin ooit was begonnen en het tot een succes maakte. "Ik kon wel komen, maar we kenden elkaar niet en het was niet te bereizen vanuit Zeeland. Ik had ook niet zo'n zin in een lange reis om te solliciteren, dus ik stelde voor om mijn koffer te pakken en aan het werk te gaan. Met de afspraak dat als het van mijn of zijn kant niet zou bevallen, ik weer zou vertrekken... Ik ben 10 jaar gebleven." Hij woonde boven de zaak, die hij later met een compagnon zou overnemen.

Rick Ling gaat de zaak samen met zijn vriendin runnen. De naam Lu Lin staat overigens voor 'groen bos'. Net als Chun Lin 'lentebos' betekent.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant