Sinterklaas komt zaterdag om 16.45 uur aan in Lochem. Foto: Jorrit van de Kolk
Sinterklaas komt zaterdag om 16.45 uur aan in Lochem. Foto: Jorrit van de Kolk

Spektakel en lampionnen tijdens Staf en Mijterfestival

LOCHEM - Op zaterdag 16 en zondag 17 november vindt in Lochem de veertiende de editie van het Staf en Mijterfestival plaats. Dit jaar wederom aan het einde van de middag om 16.45 uur, wanneer de schemer zijn intrede doet, komen de Sint en zijn Pieten aan. Een gezellige intocht met lampionnen naar de binnenstad volgt. "Ook dit jaar is het ons weer gelukt om een bijzonder programma neer te zetten", zegt Tetske Rouweler, woordvoerder van Stichting Staf- en Mijterweekend. "Met behulp van vele sponsoren en donaties is het festival voor de stad Lochem weer een feit".

Piet Lit en Juanito zijn vanaf 15.30 uur bij het Sinterklaashuis aanwezig. Vanaf 15.00 uur kan al de schoen worden gezet. "Kom eerst naar het Sinterklaashuis met je lampion", benadrukt Rouweler. Vanaf 16.15 uur kunnen kinderen dan samen met een echte Pietenband, Piet Lut en Juanito in optocht naar het Twentekanaal. De verwachte aankomsttijd van Sint en de andere Pieten zal om 16.45 uur ter hoogte van de Haalmansweg zijn. Praatjesmeneer Wally wacht samen met Amerigo iedereen op en zorgt voor gezelligheid aan de kade. Vervolgens vertrekt de Sint op Amerigo samen met Pietenband, de Pieten en de kinderen met lampion naar de Kleine Markt. Rond 17.45 uur zal Burgemeester Sebastiaan van 't Erve zijn goede vriend Sinterklaas verwelkomen. Direct daarna staan er verschillende activiteiten en een heuse kinderdisco op de agenda. Ook zijn er een aantal foodstands voor de kleine trek aanwezig. Ook is het dan mogelijk de schoen te zetten.

Zondag
De volgende dag bruist de Kleine Markt, tijdelijk omgedoopt tot het Sinterklaasplein. Tussen 13.30 en 16.00 uur is er een doorlopend podiumprogramma met muziek en sportieve demonstraties. Het Jansstheater, Pop-up Dansstudio, Way to Fit, Brinio, Advendo en DJ Piet maken er een swingende en sportieve middag van. De foodstands zorgen voor de inwendige mens en terwijl volwassenen genieten van een glaasje glühwein of iets anders, kunnen de kinderen deelnemen aan allerlei spelletjes, activiteiten en knutselworkshops begeleid door de Scouting Graaf Otto Groep en de Kunstfactor. Ook dit jaar is er weer een waanzinnig leuke graffiti-activiteit voor kinderen vanaf 6 jaar, begeleid door Emiel de Weerd. Tot slot kunnen de kinderen hun schoentje gevuld met cadeautje ophalen in het Sinterklaashuis.

Vanaf 16 november tot en met 5 december is er een speciale ondernemersactie met leuke prijzen tijdens de Sint inkoopweken en is er in de binnenstad een heuse kinderspeurtocht door de winkelstraten van Lochem.

Hulp en sponsoren
"Enorm blij zijn wij als organisatie met iedereen die op welke wijze dan ook een bijdrage levert aan dit feestelijke weekend", benadrukt Tetske. "De ruim veertig vrijwilligers en vele sponsoren zijn we zeer dankbaar. Plus Cornelis die al het snoepgoed verzorgt, Ronde Tafel Lochem voor hun bijdrage en sterke handen, Stageco, de beste podiumbouwer van Europa en Hoftijzer voor transport en afval. Erg blij met alle financiële bijdragen, zo fijn om te zien dat diverse fondsen en bedrijven ons willen steunen, echt fantastisch".

"Natuurlijk blijven we ook nog steeds op zoek naar Vrienden van de Staf en Mijterclub vanaf 10 euro ben je al lid en zorg ook jij dat deze fantastische traditie in stand blijft. Dit jaar worden er zelfs er heerlijke speculaasjes verkocht en gebakken door Bakkerij Dick ten Broeke, hiervan gaat een gedeelte van de opbrengst naar de Stichting".


sinterklaaslochem.nl

Glutenvrije Piet
Voor sommige kinderen is pepernoten eten namelijk niet vanzelfsprekend vanwege allergie. Daarom neemt Sinterklaas dit jaar een Glutenvrije Piet mee. Via de website van de Nederlandse Coeliakie Vereniging downloaden kinderen een mooie kleurplaat die vervolgens aan de kleding of pietenmuts gehangen kan worden zodat zichtbaar is wie glutenvrij eet.


www.glutenvrij.nl

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden