De werkgroep is druk bezig met de afronding van het boekwerk. Foto: Arjen Dieperink
De werkgroep is druk bezig met de afronding van het boekwerk. Foto: Arjen Dieperink

Boek over Barchem bijna klaar

Algemeen

BARCHEM - Op 28 maart vorig jaar verscheen het artikel 'Barchem rijk aan geschiedenis'. De werkgroep Boek Barchem was toen al ruim vijfenhalf jaar bezig om informatie te verzamelen in het kader van het 150-jarig bestaan van het dorp Barchem. Een gigantische klus, er waren veel hobbels te nemen door de werkgroep die uit zes mannen bestaat. Vanaf die laatste publicatie, twintig maanden geleden, hebben ze niet stil gezeten. Tijd om de stand van zaken op te nemen.

Door Arjen Dieperink

Vorige week kwam de werkgroep Boek Barchem weer bij elkaar. Jan Leijenhorst, Johan Saaltink, Evert Kamperman, Anton Langeberg en Albert Esselink zaten met een kop koffie aan tafel, zonder Ab Harkink die deze avond verhinderd was. Op de vraag of men aan het boek ook was begonnen indien men had geweten dat het onderzoek en publicatie van de gegevens zeven jaar zou gaan duren, antwoordde Anton Langeberg spontaan: "Ikke niet." Nu is het boek voor bijna negentig procent klaar.

De geschiedenis van de verenigingen is door de clubs zelf aangeleverd . Het verwerken ervan kostte veel tijd. Dat werd nog versterkt doordat sommige (ook grote) verenigingen niet hadden gereageerd op de oproep van de werkgroep om geschiedkundige informatie in te dienen. Jan Leijenhorst: "Dat is ook eigenlijk de oorzaak van de vertraging waardoor het boek nu nog niet kunnen uitgeven." Wat ook veel tijd kostte is de index van persoons- en boerderijnamen. Die is zo'n dertig pagina's groot en vereenvoudigt het terugvinden van informatie in het boek. "In het boek worden uitsluitend boerderijen die al gebouwd waren in 1861, het stichtingsjaar van de kerk in Barchem, beschreven. Dus boerderijen van na dat jaar komen niet in het boek voor", aldus Leijenhorst.
De geschiedenis van het dorp Barchem wordt op perceelniveau tot 1938 belicht. Daarna wordt wel in het algemeen de uitbreiding van het dorp beschreven. "Het is een naslagwerk, geen roman", aldus Albert Esselink. Leijenhorst: "Wij proberen zo goed mogelijk te beschrijven maar houden er rekening mee dat er best een foutje in kan staan." Anton Langeberg: "We kregen niet altijd respons op ons verzoek om informatie. Men is voorzichtig om informatie af te staan."
De werkgroep heeft veel steun gekregen van diverse mensen. Arie Ribbers heeft de redactionele correcties gedaan, de vormgeving doet Hans-Peter Helder van Toro-vormgeving, oud-persfotograaf Henk Braakhekke paste de foto's aan voor afdrukken in het boek en Gerrit Stegeman zorgde voor fondsenwerving en de financiële zaken.

Wanneer het boek daadwerkelijk uitkomt, is nog niet bekend. De werkgroep hoopt nog dit jaar, maar het is voor vormgever en drukker een drukke tijd, dus het is zeer de vraag of dat lukt. Het boek 'Barchem - Blik op de voormalige deelgemeente Laren-Zuid vanaf 1861' kan worden besteld door een mail te sturen naar boekbarchem@gmail.com.

Intussen wordt er getrakteerd op koek. Esselink legt uit: "Dat doen we altijd als er een mijlpaal is bereikt, zoals het bereiken van het aantal van 400 bij voorinschrijving verkochte boeken. Ik denk dat de teller nu op vierhonderdentwintig staat."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant