Ineke Smit is 'brandweerman' in hart en nieren. Foto: Arjen Dieperink
Ineke Smit is 'brandweerman' in hart en nieren. Foto: Arjen Dieperink

Ineke Smit 'brandweerman' in hart en nieren

Algemeen

LOCHEM - De vijf posten van de vrijwillige brandweer in de gemeente Lochem lijken mannenbolwerken. Maar de post Lochem heeft Ineke Smit-Stokkink. Zij is de enige brandweervrouw in de gemeente, maar toch noemt ze zichzelf liever 'brandweerman'.

Door Arjen Dieperink

De voordeur van de brandweerkazerne aan de Albert Hahnweg gaat met een zwaai open. In de deuropening de 54-jarige Ineke Smit-Stokkink. "Kom verder, wij gaan direct hier linksaf. In dat bureau is het tenminste warm", zegt ze. Even later zit Ineke Smit, zoals de meesten haar kennen, aan tafel. Zij is de laatste die is overgebleven van de pogingen in het verleden om via de werving van nieuwe vrijwilligers meer vrouwen bij het korps te krijgen. Enkele dames namen indertijd de stap en begonnen aan de opleiding bij de brandweer. Maar na enkele jaren haakten de meesten om verschillende redenen af.

Brandweerbloed
"Eigenlijk stroomde het brandweerbloed al heel vroeg door mijn aderen", vertelt Ineke. "Ik ben geboren in de Emmastraat. Toen ik 8 jaar was gingen wij in de Walderstraat wonen. De brandweermannen hadden toen nog geen pieper, en als er brand was ging er op de Lochemse kerktoren een sirene loeien. Zo klein als ik was ging ik dan op mijn fietsje naar de brandweerkazerne (van 1957 tot in 1995 was de brandweerkazerne in de Burgemeester Leenstraat - AD)." Lachend kijkt Ineke Smit voor zich uit: "Tja, ik ging op mijn manier hard fietsend achter de brandweerauto aan. Menig brandje heb ik zo gezien. Maar toen ik tien of twaalf jaar was sloeg de bliksem in bij een woning aan de Frankenlaan. Ik moest van moeder thuis blijven, en zij ging met mijn tante naar de brand kijken. Dat vond ik toen niet leuk." Toch zou het nog vele jaren duren voordat zij brandweerman werd. "Ik was meer een jongens-meisje. Deed dingen die jongens ook leuk vonden. Zo ging ik vaak met mijn vader mee naar de betoncentrale waar hij werkte."

Wij zijn een team
Hoe Ineke Smit vierendertig jaar geleden bij de brandweer kwam weet ze nog als de dag van gisteren. "De brandweerauto reed door heel Lochem om te flyeren. Gerrit Broekhof belde voor de brandweer aan ieder adres in de straat aan. Helaas was ik niet thuis. Maar dankzij de flyer in de brievenbus ben ik naar de informatiebijeenkomst geweest en op 1 september 1999 kwam ik bij de brandweer. Eerst krijg je de opleiding tot assistent brandwacht, daarna brandwacht eerste klas, gevolgd door Hoofd brandwacht. Alles in totaal hebben de opleidingen tweeënhalf jaar geduurd", vertelt Ineke. "Het mooiste van het vak is dat je andere mensen in noodsituaties kunt helpen. En je doet het niet alleen: wij zijn een team."
In haar vierendertig jaar brandweertijd heeft ze ook ernstige zaken meegemaakt. Ineke Smit: "Zodra wij terug zijn op de kazerne pakken wij een kop koffie en bespreken het incident. Ik behoor tot het bedrijfsopvangteam. Wij zijn het eerste vangnet indien één van ons problemen heeft met hetgeen hij tijdens de uitruk heeft meegemaakt. Mochten wij het niet kunnen dan heet de Veiligheidsregio Noord Oost Gelderland (overkoepelende organisatie waar 23 gemeenten bij zijn aangesloten) een psycholoog die het overneemt."

Vrouwen bij de brandweer
"In het verleden waren er vier vrouwen bij de brandweerpost Lochem. Twee zijn er verhuisd en de derde ging vanwege privéomstandigheden niet verder. En nu ben ik de enige vrouw." Maar na een korte pauze benadrukt Ineke Smit: "Vrouwen zijn van harte welkom. Aanmelden kan bij Jeroen Regelink. Maar eerst rustig komen kijken en informatie inwinnen mag ook. Het is een mooi vak."
Aanmelding/info: Jeroen Regelink, tel. 06-51396408.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant