Gerard Spil: 'Er moet snel een nieuw VVN-bestuur komen'. Foto: Arjen Dieperink
Gerard Spil: 'Er moet snel een nieuw VVN-bestuur komen'. Foto: Arjen Dieperink

VVN Lochem loopt op laatste benen

Algemeen

Gebrek aan animo voor bestuursfunctie funest

Door Arjen Dieperink

LOCHEM - Veilig Verkeer Nederland-Lochem bestaat al zo'n veertig jaar. Maar de afdeling lijkt op haar laatste benen te lopen omdat er geen animo is om de twee overgebleven niet al te jonge bestuursleden op te volgen. Zij willen stoppen. Het tij kan nog gekeerd worden, maar er is haast bij, anders rest er in Lochem uitsluitend nog een werkgroep van een aantal vrijwilligers.

De weg gaat aan de voet van de Paasberg aardig omhoog, en net over de helft woont Gerard Spil, voorzitter van Veilig Verkeer Nederland afdeling Lochem. Dat is al meteen te merken aan zijn drie verschillende afvalcontainers, die allen zijn voorzien van een grote 30-sticker, net zoals het 30-kilometerbord. Aan de keukentafel zit de 75-jarige Gerard Spil, mede-oprichter van de VVN-afdeling Lochem en vanaf het begin ook voorzitter. Zijn bevlogenheid komt voort uit een ongeluk van zijn dochtertje Sabine, die inmiddels 42 is. "Wij woonden toen aan de Meindert Hobbemalaan. Zij zat op haar driewielertje en reed vanachter de wagen van de visboer die toen door Lochem ventte, naar voren, net toen deze optrok. Het liep gelukkig behoorlijk goed af. Sabine had alleen enkele schaafwonden op haar hoofd waar later geen haar meer wilde groeien."
"Dat zette mij aan het denken", vervolgt Spil. "Op de Albert Hahnweg speelde ook het één en ander. Ria Willemsen was ermee bezig. Veilig Verkeer Nederland werd toen uitgenodigd. Wij hadden in Lochem nog geen VVN-afdeling. Het resulteerde dat er toen snel een werd opgericht. Ria Willemsen, Otto Bisschop en ik werden de eerste bestuursleden. En tegenwoordig zitten alleen Otto en ik nog in het bestuur. Wel kunnen wij dankbaar leunen op een grote groep vrijwilligers."
Gerard Spil kijkt even naar zijn vrouw die in de keuken voor de tweede keer koffie schenkt. "De bottleneck is de opvolging. Otto en ik zijn inmiddels mensen van de dag geworden. Otto is zesenzeventig jaar en ik ben een jaartje jonger. Komt er niemand dan stoppen wij ermee. We hebben de scholen al ingelicht, in verband met de jaarlijkse verkeersexamens."

Examens
Op de vraag wat de VVN-afdeling Lochem heeft bereikt moet Gerard Spil even nadenken. "Eigenlijk best veel. Neem nou de schoolexamens. De schriftelijke examens bestonden al heel lang, maar de praktische examens zijn ontstaan door een gesprek met de toenmalige wethouder. Ik heb hem toen laten weten dat het wel geld kost om dat te organiseren. Tegenwoordig maken wij dankbaar gebruik van de scholieren van het Staring College, eventueel bijgestaan door een vrijwilliger."
Spil is even stil en vervolgt dan: "Ook de jaarlijkse scootmobiel-examens zijn vanuit onze afdeling ontstaan. Wij hebben die opgezet in samenwerking met Stichting Welzijn Lochem. Dit examen, dat al zo'n 25 jaar bestaat, is via ons landelijk uitgerold. Dat is iets waar wij trots op mogen zijn."
Wat de voorzitter van de afdeling Lochem vreemd vindt is dat er geen bijscholing is voor mensen met een rijbewijs. "Je krijgt het nadat je het examen goed heb afgelegd, maar daarna is er geen bijscholing meer. Je wordt geacht dat zelf bij te houden, en de kennis uit kranten of van tv te halen, als er aandacht aan wordt besteed. Daar heeft de landelijke VVN inmiddels iets op bedacht." Spil heeft het nu over een opfriscursus op internet, opgezet door VVN. Op de bewuste site krijgt de bezoeker de keuze uit een korte opfriscursus (8 vragen) of een uitgebreide opfriscursus (24 vragen). "Of je slaagt of niet, je rijbewijs mag je behouden. Het is alleen een aanrader om je kennis te testen. Ook wordt uitleg gegeven na de beantwoording van de vraag", zegt Spil. "Je kunt als automobilist, voetganger, fietser of scootmobielgebruiker de cursus maken. En die is gratis."

opfriscursus.vvn.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant