Karian van der Haak en Rogier Moed in de tuin van Athanor. Foto: Arjen Dieperink
Karian van der Haak en Rogier Moed in de tuin van Athanor. Foto: Arjen Dieperink

Athanor laat langgekoesterde droom werkelijkheid worden

Algemeen

Nieuwe eigenaren zochten plek voor retraite- en opleidingscentrum

Door Arjen Dieperink

ARMHOEDE - Voor de ingang van de voortuin staat een bord met de tekst ' Welkom in de buurt '. Pal naast het bord 'Centrum Athanor 70 meter'. Verderop is ook de toegang naar het ontmoetingscentrum in Armhoede versierd. De eerste bezoekers worden verwacht.

De toegangsweg van Athanor wordt omzoomd door struiken en na een tiental meters wordt aangegeven waar de auto mag worden geparkeerd. Op het erf loopt Rogier Moed, samen met zijn partner Karian van der Haak sinds 2 januari de nieuwe eigenaar. "Hier gaan wij naar binnen."
Rogier en Karian waren al geruime tijd op zoek naar een rustige locatie in Nederland waar ze een retraite- en opleidingscentrum konden beginnen. In eerste instantie bestemd om trainers (coaches) de faciliteiten te laten huren. Maar ook met de wens zelf trainingen en retraites te geven. Het oog viel uiteindelijk op het centrum aan de Hooislagen. "Door vrienden werden wij op Athanor geattendeerd. Voor ons is dit de plek zoals het moet zijn. Wij stappen in de schoenen van de vorige eigenaren die hier zo'n vijftien jaar hebben gezeten."

Rust
"De agenda is goed gevuld, en aanpassingen zullen we in de loop van de tijd wel doen. In eerste instantie moeten wij gaan draaien." Moed kijkt zijn partner aan, die instemmend knikt. Van der Haak: "Wij zitten op een korte rijafstand van de Randstad waar de meeste trainers zitten. Hier vinden ze de rust die men daar niet snel kan vinden." De vorige eigenaren hebben zijn Karian van der Haak (33) en Rogier Moed (42) drie maanden ingewerkt. "Eigenlijk is het droom die voor mij uitkomt", zegt Moed. "Zelf ben ik in het land op veel trainingslocaties geweest. En telkens als ik op zo'n locatie was dacht ik: zoiets zou ik ook wel willen. Maar dat heeft achteraf nog vele jaren geduurd."
Hij stelt voor het pand en de omgeving te laten zien. Alle slaapkamers zijn hotelstijl ingericht met eigen sanitair. Uiteindelijk kunnen vijfentwintig personen op het terrein overnachten. In de keuken wordt gekookt door de gasten. "Dat doen wij niet zelf, daar hebben wij iemand uit Lochem voor", zegt Moed lachend, waarbij hij zich niet uitlaat over zijn kookkunsten.
Buiten ligt het drie hectare grote perceel, met een pad naar de boomgaard. Rogier Moed wijst op de bomen: "Het is onze bedoeling om de appels en peren te persen om het sap aan onze gasten te kunnen presenteren. Dat deden de vorige eigenaren ook." Een waterpartij met een houten bruggetje straalt rust uit. Links op het terrein valt één gebouw in het oog, dat in eerste instantie doet denken aan het Staringkoepeltje. Alleen dit gebouw is groter. Binnen zijn acht stoelen in een kring opgesteld. "Dit is nieuw, we moeten er nog het een en ander aan doen", zegt Karian van der Haak. Hier en daar op het terrein zijn de struiken gesnoeid. Moed: "Binnenkort halen we een haksel om het snoeihout te versnipperen, en de houtsnippers verstrooien wij op die bult."
Iets verder op het terrein valt nog het labyrint op. Zo'n tien centimeter hoog, begroeid door gras en mos. Grote stenen, in een grote cirkel neergezet doen denken aan duizenden jaren geleden. De stenen zijn afkomstig uit Denemarken en met een kraan op de juiste positie gezet.
De eerste bezoekers komen morgen, dan gaat het beginnen. Rogier Moed en Karian van der Haak zijn er klaar voor. De rust op Athanor zal de rest doen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant