Barbara Alink demonstreert haar uitvinding: de Alinker. Foto: Arjen Dieperink
Barbara Alink demonstreert haar uitvinding: de Alinker. Foto: Arjen Dieperink

Alinker: de uit nood geboren loopfiets

Algemeen

LOCHEM - De keien op de Lochemse Markt maken de tongen in Lochem regelmatig los. Velen hebben problemen om eroverheen te lopen. Maar ze hebben ook onbedoeld geleid tot een echte uitvinding, die zelfs wereldwijd verkocht wordt: de Alinker.

Door Arjen Dieperink

Soepel gaat ze in de kleermakershouding op de bank zitten: Barbara Alink, uitvinder van de Alinker. Eigenlijk is het een groot uitgevallen driewieler met één wiel achter en twee wielen voor. "Noem mij maar BE Alink, zo kennen de meeste mensen mij inmiddels wel."
Ze vervolgt: "Het idee voor de Alinker is bij toeval tot stand gekomen. Ik kom regelmatig bij mijn moeder in Lochem en zag hoe moeilijk het was om met een rollator over de keien van de Markt te lopen. Die wieltjes gaan alle kanten op, behalve de goede." Op haar mobieltje laat Barbara een afbeelding van haar uitvinding zien. "Zo'n veertien prototypes heb ik gemaakt voor het definitieve model er kwam. Het was een jarenlange ontwikkeling. De uiteindelijke Alinker, zoals ze haar uitvinding ook heeft laten registreren, biedt meer mobiliteit dan de rollator. En de gebruiker zit meteen op ooghoogte voor anderen, zodat niet op hem of haar wordt neergekeken, zoals bij het zitten op een rollator."

Soepel
De stabiele Alinker heeft een frame dat bestaat uit drie buizen van 50 millimeter in doorsnee. "De sterkte is verschillende malen getest en een gewicht van honderdtwintig kilo is geen enkel probleem. Personen met knieproblemen hebben geen of minder moeite om zich met de Alinker te verplaatsen.Zelf over de keien op de Markt ga je soepel heen", zegt Alink. "Het vergroot de mobiliteit van de gebruiker. Ik ken gevallen van mensen met multiple sclerose (MS) die er goed mee uit de voeten kunnen. Het stimuleert ook je hersenactiviteit." Volgens Alink zou zelfs één van de gebruikers zijn spastische spraak zijn kwijtgeraakt door het gebruik van de Alinker.
De loopfiets met drie wielen wordt inmiddels in Taiwan geproduceerd. "Prijs en kwaliteit staan daar in de juiste verhouding, en hierdoor kan het product goedkoper worden verkocht. Voor mensen die de Alinker toch niet kunnen betalen, ben ik met crowdfunding bezig. Voor de Aziatische markt zullen er kleinere modellen komen. Zelfs het kleinste model voor de Europese- en Amerikaanse markt is daar nog te groot. Verder blijkt uit onderzoek dat het medicijngebruik door gebruik te maken van de Alink,wordt verminderd. Dit levert een grote besparing op", vertelt de bedenkster.

Alinks verwachting is dat de Alinker over vijftien jaar als een normaal product wordt beschouwd en overal te verkrijgen is. En dat allemaal door de keien op de Lochemse Markt.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant