Sebastiaan van 't Erve is begonnen aan zijn 2e ambtstermijn in Lochem. Foto: Jelle Schaap/Gemeente Lochem
Sebastiaan van 't Erve is begonnen aan zijn 2e ambtstermijn in Lochem. Foto: Jelle Schaap/Gemeente Lochem

Herbenoemde Sebastiaan van 't Erve: 'Wrijving geeft glans'

Algemeen

LOCHEM/EEFDE – Sebastiaan van 't Erve (42) is vorige week begonnen aan zijn tweede ambtstermijn als burgemeester van Lochem. Hij zegt nog voldoende uitdagingen te zien om nog er nog zes jaar tegenaan te gaan. Veel dingen gingen en gaan niet zonder problemen, maar, zo zegt hij: "Wrijving geeft glans."

Door Henri Bruntink

Terugblikkend op de eerste zes jaar constateert Van 't Erve allereerst dat zijn 'integratie' in de gemeente vrij gladjes is verlopen. Hij kwam met zijn gezin vanuit Amersfoort naar Eefde, waar al vrij snel na zijn aantreden een woning werd gevonden. In Amersfoort was hij wethouder.
Tekenend voor de snelle inburgering in Eefde was een opmerking van een van zijn kinderen, toen ze weer even terug waren in Amersfoort. "Hier groeten ze elkaar niet op straat", zo luidde het commentaar.

Volksaard
De volksaard in het oosten van het land is hem ook niet vreemd. "De familie van mijn vaders kant komt uit Lemelerveld. Daar leerde ik al vroeg de problemen van boeren kennen, zoals het gebrek aan een opvolger en hoeveel druk dat dit geeft." En lachend: "Mijn achternaam geeft al een beetje aan waar ik vandaan kom ..."
Hij kent dan ook wat hij de 'feedbackboog' van de Achterhoeker noemt. "Meningen en kritiek bereiken je vaak niet direct, maar via anderen. Dat is even wennen, maar eigenlijk ook wel mooi. Het zegt iets over de kwaliteit van het netwerk dat mensen hier hebben. Gebrek aan betrokkenheid is het zeker niet."

Luisteren
Luisteren naar wat mensen te vertellen hebben, doet Van 't Erve graag. "Ik kom per jaar bij heel wat echtparen die 60 jaar getrouwd zijn in huis. Daar leer je wat mensen beweegt zonder dat daar een actuele gebeurtenis of ergernis achter zit. En je steekt bij zulke gesprekken veel op over de geschiedenis van onze gemeente."
Ook de relatie tussen de voormalige gemeenten Lochem en Gorssel komt ter sprake. "Ik merk dat zelfs de fusie tussen Lochem en Laren uit 1971 bij sommigen nog speelt. Bij een fusie ga je uit van de gezamenlijke kracht, maar met behoud van de eigenheid", zo klinkt het. "En ik begrijp ook wel dat als je in Epse woont het gemeentehuis in Lochem best ver weg is.

Banden
Anders dan zijn voorganger probeert Van 't Erve niet krampachtig om de banden tussen bewoners van het oostelijke en westelijke deel van de gemeente te forceren. Dit komt onder meer tot uiting tijdens de viering van 75 jaar bevrijding, dit jaar. Die viering wordt in elke kern apart opgepakt. Van daaruit wordt wel gezocht naar verbinding. "Zo gaan we bijvoorbeeld een aantal fietstochten in de gemeente met elkaar verbinden", aldus de burgemeester.
Zijn opleiding heeft ertoe bijgedragen dat hij met verschillende brillen naar de 'groene leefomgeving' kan kijken, zo vindt hij. "Ik studeerde in Wageningen biologie én internationale bestuurskunde. Ik kan daarom door verschillende brillen kijken naar bepaalde onderwerpen. Dat leidt tot begrip voor verschillende kampen."

Samen sterk
Tijdens de nieuwjaarsreceptie op 6 januari waren de sleutelwoorden van Van 't Erve: 'Samen staan we sterk'. Dat komt tijdens het gesprek regelmatig terug. Onder meer als het gaat over de doortocht van 3FM-dj's tijdens de laatste editie van Serious Request. "Die mensen staan echt met open mond te kijken als ze ergens onderweg koffie krijgen, met de mededeling dat ze de mok wel weer kunnen inleveren bij het buurthuis en dat die dan wel weer terug komt bij de eigenaar."
'Samen sterk' kwam volgens hem ook naar voren tijdens de berging van het vliegtuig met piloot William Hurrell bij Eefde. Ook daarbij zette iedereen zich erachter. De familieleden van de Engelse piloot waren diep geraakt toen ze ontdekten dat zoveel mensen hier zich zo bezighielden met hun familielid, iemand die voor hen tot een paar jaar geleden als vermist gold.

Vlees en bloed
Jaarlijks wordt een bijeenkomst gehouden voor nieuwe inwoners van de gemeente. Sinds een paar jaar telkens in een andere kern. Van 't Erve: "We staan dan met het hele college bij de deur om iedereen persoonlijk de hand te schudden. Om te laten zien dat we mensen van vlees en bloed zijn, niet in een ivoren toren zitten en graag voor iedereen bereikbaar willen zijn. We horen vaak dat mensen dat nog niet eerder hebben meegemaakt."
Het cynisme van de huidige tijd gaat ook niet aan Lochem voorbij. Voor sommigen is de gemeente – net als andere instituties – een entiteit die slechts bestaat om mensen het leven zuur te maken, als je reacties op sociale media moet geloven. Van 't Erve ziet en hoort dat ook. Hij zegt: "Dat is een reactie van mensen die zich niet gehoord voelen. De kunst is om ook met die mensen in gesprek te komen."

Den Haag
Er valt volgens de burgemeester overigens best wat te klagen. "De gemeente moet nu al jaren achtereen bezuinigen. Dat gaan onze inwoners langzamerhand ook voelen. Denk aan de staat van de zorg, het onderwijs en de politie. Het lijkt alsof de urgentie in Den Haag niet wordt gevoeld. En het wrange is dat het kabinet 17 à 18 miljard overhoudt en zich daarover op de borst klopt. Terwijl het bij de gemeenten steeds meer schrapen wordt." De tekorten ontstaan het meest op terreinen waarvan de uitvoering is overgeheveld van het Rijk naar gemeenten.
Gevraagd naar hoogte- en dieptepunten van de afgelopen zes jaar noemt hij - als dieptepunt - een aantal geweldsincidenten uit het begin van zijn ambtsperiode. Het ging meestal om huiselijk geweld. "Toen dacht ik weleens: waar ben ik nu terechtgekomen." Een ander dieptepunt was zonder meer het ongeval bij De Beemd waarbij een medewerker om het leven kwam. "Dat is bijna niet te bevatten."

Mensen helpen
Als hoogtepunten noemt Van 't Erve de zaken waarbij hij mensen in de gemeente kon helpen om hun plannen te realiseren. En de saamhorigheid en de manier waarop inwoners samen de schouders onder iets zetten, maken hem trots. "Zoals tijdens Serious Request, toen half Almen midden in de nacht op straat stond om mee te doen."
Als het gaat om trots, kan dat op sommige fronten nog wel wat beter. Hij noemt recreatie en toerisme als voorbeeld. "Op dat terrein kunnen we samen nog wel wat krachtiger uitdragen hoe mooi het hier is en hoe goed toeven. Dat is ook goed voor de economie."

Allochtonen
Voor de komende periode hoopt de burgemeester de goede relaties, die hij inmiddels heeft opgebouwd, in te zetten om een aantal lastige vraagstukken te lijf te gaan. Zo wil hij graag de relatie tussen allochtonen en autochtonen verbeteren. "We staan nu vaak met de ruggen naar elkaar. De vraag is hoe we ook op dit terrein 'samen sterk' komen te staan.
Een ambitie is ook om een aantal 'ongemakkelijke gesprekken' te voeren en tot een goed einde te brengen. Hij denkt bijvoorbeeld dat Nederland kansen mist door nieuwkomers zo'n anderhalf jaar in AZC's te laten zitten, terwijl ondernemers een schreeuwend gebrek aan medewerkers hebben. "In Duitsland worden ze meteen bij binnenkomst geselecteerd op kwaliteiten en ingezet waar mogelijk. Dat zouden wij ook moeten doen."

Dossiers
Verder wachten de bekende dossiers - zoals rondweg, woningbouw en economie - op afronding of voortgang. Ook bij 't Baken ziet hij nog wel uitdagingen op het gebied van Wmo, Jeugdzorg en werk en inkomen. "We moeten af van gelijke behandeling voor ongelijke gevallen. Je moet elke casus apart bekijken, met name bij gezinnen waar meerdere problemen spelen."

Toekomst
Sebastiaan van 't Erve weet zeker dat hij niet tot zijn pensioen burgemeester van Lochem blijft. Maar vastomlijnde plannen om iets anders te gaan doen, heeft hij ook niet. "Ik was 36 jaar toen ik hier begon, dus het is niet logisch dat dit het eindstation is. Ik heb echter bijvoorbeeld nog niet de ambitie om naar een grotere gemeente door te stromen. Ik heb het hier enorm naar mijn zin en ik ga ervan uit dat ik mijn nieuwe termijn hier afrond, maar zeg nooit nooit."

Sebastiaan van 't Erve is begonnen aan zijn 2e ambtstermijn in Lochem. Foto: Jelle Schaap/Gemeente Lochem

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant