Yocoon: unieke schone houtkachel

Schone houtkachels… bestaat dat? Het antwoord is ja. In het geval van de kachels van Yocoon geloofden zelfs ervaren keurmeesters de meetgegevens in eerste instantie niet. De sleutel ligt in de toegepaste techniek die zorgt voor een extreem hoge naverbrandingstemperatuur. Hierdoor ontsnapt, behalve onschadelijke zouten en mineralen,  nagenoeg niets via de schoorsteen.

De kachels hebben een rendement van meer dan 92%. Dat is veel hoger dan bij andere houtkachels. De buren worden niet geplaagd door de geur van houtstook en de veelbesproken CO2-uitstoot is neutraal. Dat laatste komt tot uitdrukking in de naam Yocoon. Yo betekent 'goed' in het Hongaars en coon staat voor CO2-neutraal.

Het was overigens in Hongarije waar het idee ontstond. Maarten Kraanen: "We waren in Hongarije. Daar wordt veel hout gestookt in grote kachels met tegels. Dit zorgt voor een aangename stralingswarmte. Maar buiten hing een verstikkende smog. Dat moet anders kunnen, dacht ik."

Op de zoektocht naar een eenvoudige, schone houtkachel die voor iedereen bereikbaar is en voor een schoner milieu zorgt stuitte Maarten op een stooktechniek die 'rocketstove' heet. Al lang geleden bedacht maar nog nooit op grote schaal in kachels toegepast. Vermoedelijk omdat het lastig is om een stabiele verbranding  te realiseren.

De techniek in het kort: het hout verbrandt in de voorste kamer van de kachel. De naverbranding gebeurt in een pijp die zich daar achter bevindt. Hier worden door werveling en de toevoer van zuurstof temperaturen tot wel 1150 graden bereikt. Hierdoor verbrandt vrijwel alles en de betonnen wand van de kachel wordt zo warm dat er een lang aanhoudende stralingswarmte ontstaat. Dit zorgt voor een stabiele, aangename warmte.

Het bereiken van een stabiele verbranding was de grootste uitdaging. Na lang sleutelen en verbeteren is het gelukt om dit te bereiken. Dat maakt de kachels niet alleen uiterst schoon maar ook makkelijk in gebruik. Aansteken is een fluitje van een cent.

De al genoemde keurmeesters van keuringsinstantie SGS hebben vol overtuiging het keurmerk afgegeven voor de Yocoon.  Er zijn rapporten beschikbaar met onder meer de emissieresultaten.

In hun woning met showroom in Joppe worden regelmatig inloopbijeenkomsten gehouden voor belangstellenden. De eerstvolgende zijn op 22 februari, 21 maart en 11 april, 10.00-13.00 uur. Zie de website voor meer informatie: www.yocoon.com

Dit artikel wordt u aangeboden door Yocoon Het is niet gemaakt onder verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden