Het Holocaustmonument Levenslicht in Lochem. Foto: Arjen Dieperink
Het Holocaustmonument Levenslicht in Lochem. Foto: Arjen Dieperink (Foto: )

Holocaustmonument in Stadshuus

LOCHEM - In het Stadshuus in Lochem is deze week het Holocaustmonument Levenslicht te zien. Op donderdag 30 januari wordt de mogelijkheid geboden om daar de Holocaust-slachtoffers uit de gemeente te herdenken. Iedereen is welkom.

Op deze dag worden alle namen van de slachtoffers opgelezen en kunnen mensen het monument bewonderen. De bijeenkomst is van 15.30 tot 16.30 uur. Het monument is daarna nog tot en met zondag 2 februari te zien.
Zowel in de Joodse herdenkingstraditie als in de Roma- en Sinti-cultuur zijn stenen belangrijk. Kunstenaar Daan Roosegaarde heeft dit als inspiratie gebruikt. Met in totaal 104.000 lichtgevende stenen, evenveel als het aantal slachtoffers uit Nederland, staat het kunstwerk symbool voor de impact van de Holocaust. In 170 gemeenten wordt een deel van de stenen tentoongesteld. Zo ook in Lochem.
In nauwe samenwerking heeft de gemeente met de Synagoge gekeken waar het monument het beste tot zijn recht komt. Het Stadshuus is gekozen vanwege de centrale locatie en omdat het een plek is waar veel mensen komen. Burgemeester Sebastiaan van 't Erve heet iedereen welkom in het Stadshuus. Rien Wulffraat bespeelt accordeonmuziek tijdens het officiële gedeelte.

Meer berichten