Hoofdpersoon Zain uit de film Capharnaüm. Foto: PR
Hoofdpersoon Zain uit de film Capharnaüm. Foto: PR (Foto: )

Capharnaüm bij Filmhuis Lochem

LOCHEM - Filmhuis Lochem vertoont op dinsdag 11 februari de aangrijpende film Capharnaüm van Nadine Labaki. De uit 2018 daterende film gaat over het leven van een 12-jarig jongetje in Libanon, Het is een samenwerkingsproject van Filmhuis Lochem, Amnesty Lochem en Vluchtelingenwerk.

De naam 'capharnaüm' betekent volgens regisseur Nadine Labaki 'de hel' en verwijst naar een ruïne in Israël. In het Franse woordenboek staat bij 'capharnaüm': iets ongeordends, een chaos.
In een vissersdorp in Libanon rebelleert de 12 jarige Zain tegen het leven dat hem is opgedrongen. Hij spant een rechtszaak aan tegen zijn ouders, omdat die hem het leven hebben gegeven. Dat leven bestaat uit het moeten aanzien hoe zijn 11-jarige zus wordt uitgehuwelijkt, hoe hij alleen verder moet als hij van huis wegloopt. Hij ontmoet een illegale immigrante uit Ethiopië, past op haar baby en merkt dat ze op een dag niet terugkeert naar haar kind. Als dan ook nog de sloten van zijn onderkomen worden vervangen is hij dakloos.
Nadine Labaki, bekend van de film AMY (Whinehouse) brengt in beeld hoe armoede leidt tot rechteloosheid. De kijker leeft intens mee met Zain, die het presteert te overleven onder zware omstandigheden. Heeft hij zijn ouders terecht aangeklaagd? Wat blijft, is de hoop dat het beter wordt, dat er ergens een plek is waar Zain gewoon kan leven.
Er is een korte inleiding, voorafgaand aan de film. Ook kunnen toeschouwers hun handtekening zetten onder een petitie, waarin wordt aangedrongen op vrijlating van een ten onrechte vastgezette gevangene.
De film draait in de Schouwburg Lochem en begint om 20 uur. Kaarten kosten via de website van het Filmhuis 8,50 euro en aan de kassa 9 euro.

schouwburglochem.nl/schouwburg/filmhuis

Meer berichten