Foto:

Midlife met humor in Lochems Jansstheater

LOCHEM - Ze hebben er zelf mee te kampen, de midlife-crisis. De zussen Miriam en Carla Wijnen zijn veertig en spartelen. En ze laten hun publiek er volop van meegenieten. Ook het beperkte publiek dat op zondagmiddag 9 februari moet passen in het Lochemse Jansstheater, met 49 zitplaatsen het kleinste cabarettheater van Nederland.

Waren Miriam en Carla Wijnen vroeger jonge, strakke cabarettalentjes met prijzen op de schoorsteenmantel, nu zijn ze midlifers die na een carrièreswitch weer in het theater zijn beland. Met humor onderzoeken ze de dingen waar veertigers mee dealen, van loopbaanwissel tot relatiecrisis, uitzakkende lichamen, coaches en pubergeweld, maar ook tinderende toyboys en de blik naar het (on)eindige. Hun cabaretshow heet 'TOYBOY – of het heerlijke leven boven de veertig'.
"De show is eerlijk en grappig", zeggen de zussen. "Relativeren en hard lachen om alles wat je tegenkomt in de midlife-fase vinden we nodig. Neem jezelf niet té serieus en ga je midlife met humor te lijf. De issues van veertigers zijn ook herkenbaar voor mensen die jonger of juist ouder zijn. Liefde, uiterlijk, werk, je leven zin geven, dat speelt op alle leeftijden. Maar rond de veertig zit een interessante piek van getwijfel en keuzes maken die we in deze voorstelling uitwerken."
"Zelf besloten we rond ons veertigste om definitief voor theater te kiezen. Miriam ging de zorg voor haar gehandicapte zoontje delen met een woongroep en kreeg weer tijd om te schrijven en spelen. Carla stopte haar baan om te focussen op theater. We zijn zelf hardcore midlife-figuren", zeggen de zussen. De show is een mix van humor, muziek, mooie teksten en maffe types. "Voor tekst en muziek krijgen we advies van cabaretier Mike Boddé, o.a. bekend van Podium Witteman en de Mike & Thomas Show", vertellen de zussen. Muzikale begeleiding is er van gitarist Arne de Wit.

Prijzen
Miriam en Carla Wijnen werden tweede op Cameretten en wonnen onder meer Persoonlijkheidsprijs studenten Cabaretfestival Groningen en Pythische Spelen Amsterdam. De zussen stonden in 2018 in het Jansstheater met een eerdere voorstelling, De Aanbouw. Met de nieuwe show TOYBOY toeren ze in 2020-2021 door het land.
De voorstelling is nog in opbouw en zit in de try-outfase. Na afloop wordt het publiek uitgenodigd om direct feedback te geven. De entree bedraagt 15 euro, inclusief pauzedrankje. Het begint om 15 uur. Het Jansstheater is in de Emmastraat 38-40 in Lochem.

www.jansstheater.nl

Meer berichten