Raad van Kerken hang schone was van de vrijheid buiten

LOCHEM - In heel Nederland wordt dit jaar uitgebreid gevierd, dat we hier alweer 75 jaar in vrijheid mogen leven. En Lochem doet daaraan mee. Op diverse manieren, met als speerpunt een schrijfproject van dichter-schrijver Steven van Campen: 'Samen de schone was van de vrijheid buiten hangen'.

De Raad van Kerken kwam op zoek naar een idee uit bij Steven van Campen. De organisatie wilde ook iets organiseren, maar dan wel zo dat er zo veel mogelijk mensen aan mee konden doen: hoe kunnen we met elkaar op een originele manier zichtbaar maken wat vrijheid voor ons allemaal betekent. En dat daarbij scheidslijnen wegvallen. Het schrijfproject van Van Campen maakte ook de gemeente Lochem, die alles coördineert, meteen enthousiast. 'Samen de schone was van de vrijheid buiten hangen' wordt een speerpunt in het geheel van activiteiten in april en mei.

Waslijnen
In het weekend van 25, 26 en 27 april is het allemaal te zien, in en om de Gudulakerk, op de Markt ervoor, naar en in het Stadshuus, op de kleine markt en misschien ook nog wel een winkelstraat in. Overal zijn daar dan waslijnen gespannen, waaraan in allerlei vormen doeken komen te hangen, wasgoed, met teksten erop. Al gauw enkele honderden, geschreven en erop geschilderd door velen: samen de schone was van de vrijheid creëren. En ter plekke kan er natuurlijk ook nog geschreven worden.
"Letterlijk en figuurlijk verbinden wij ons zo met elkaar op een unieke manier. De vuile was van de ander wordt al te vaak, zeker ook via de sociale media, nogal eens achteloos naar buiten gebracht. Daar staat dit lijnrecht tegenover. We zoeken elkaar op en vinden elkaar. In verscheidenheid. In vrijheid. Dat is de basis", zegt de bedenker over dit project. "En daar kunnen straks de bezoekers tussendoor lopen, erbij stilstaan, en er op die manier aan meedoen. Mooi toch?"

Schrijven
Intussen doet het Stadshuus volop mee, met (begeleide) schrijfsessies en straks opgehangen doeken in hun huiskamer die dan omgedoopt is tot Café De Vrijheid. Met muziek. Ook in de bibliotheek zijn de komende tijd begeleide schrijf- en schilderbijeenkomsten, waar iedereen welkom is. Verder heeft het Staring College gastlessen met de dichter georganiseerd die ook uitlopen op het schrijven van teksten en het schilderen ervan. Wat een leerproces. Daarnaast zijn allerlei thuisgroepen bezig, vriendenclubs, netwerken, enkele kunstenaars. Er komt heel wat te hangen.
En speciaal voor de kinderen komt die dagen ook nog eens Clown Marco, een populaire, nationale bekendheid. Met vredesballonnen, goocheltrucs, schminken. En gratis suikerspinnen.
De schrijfsessies zijn in het Stadshuus Lochem op de donderdagen 13 en 27 februari van 14 tot 17 uur en in de Bibliotheek Lochem op de maandagen 9 en 16 maart eveneens van 14 tot 17 uur. Opgeven met een e-mail aan sgvancampen@planet.nl.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden