Elly Janssen (in bruine trui) stelt de cast van het Lochemse openluchtspel voor. Foto: Jan Kolkman
Elly Janssen (in bruine trui) stelt de cast van het Lochemse openluchtspel voor. Foto: Jan Kolkman

Openluchtspel 2020: De strijd om de watermolen

LOCHEM - Het Lochemse openluchttheater leeft. Landelijk bekende acts als Racoon, BLØF de Edwin Evers Band, maar ook aansprekende tributebands als The Dutch Eagles kwamen de afgelopen jaren naar De Zandkuil. Een rijk en gevarieerd programma in het theater, betekent ook een beetje passen en meten voor de mensen die betrokken zijn bij het jaarlijkse openluchtspel. Maar zij halen alles uit de kast om het publiek komende zomer weer een boeiend spektakel voor te schotelen.

Dinsdag 28 januari was in de zaal van Lu Lin (voorheen Brasserie De Mölle) in Exel de aftrap van het Lochemse openluchtspel De strijd om de watermolen. Elly Janssen (regie) vertelde deze avond over de inhoud van het stuk, terwijl Sander van Voorst een (digitaal) inkijkje in het decor gaf.

Elly Janssen als regisseur
Elly is gepokt en gemazeld als regisseur. Door haar werk in haar eigen Jansstheater aan de Emmastraat in Lochem, maar ook voor diverse andere producties. Ook over het Lochemse openluchtspel nam ze al eerder de regie. Dit jaar kent ze het verhaal als geen ander. De Lochemse bewerkte zelf een toneelstuk dat enkele jaren geleden werd opgevoerd bij het kunstwerk De Watermolen aan de Berkel. Dat staat ter hoogte van het voormalige waterschapsgebouw, waarin nu Thoma Post Makelaars is gehuisvest. Nini Derlagen schreef die voorstelling.

Terug naar 1870
De strijd om de watermolen speelt zich af 1870, aan het einde van de Molenstraat in Lochem. Twee toeristen maken een stadswandeling en worden meegenomen naar het verleden.
De molenaar Jan van Dam is er vandoor en zijn vrouw Hannah en dochter Koosje willen de molen laten doordraaien. De strijd die moet worden geleverd om in die tijd als vrouw de molen te mogen draaien, is de rode draad van het verhaal.
Uren bracht de regisseur door bij het Historisch Genootschap om de historische feiten in het stuk kloppend te krijgen. Onder andere stadsomroeper 'Henseler met de panne' passeert de revue in het stuk waarin verder ook veel ruimte is voor figuratie, dansers en zangers en mooie kostuums uit die tijd.

Decor
Als Elly Janssen klaar is met de toelichting op het verhaal en het voorstellen van de cast, neemt Sander van Voorst namens de decorploeg het woord. Middels een digitale presentatie ontstaat een beeld van wat men komende zomer mag verwachten. Omdat de tijd om op te bouwen kort is, kiest de groep ervoor om vooral tweedimensionaal te bouwen en driedimensionaal te schilderen. Het decor geeft een inkijkje in de Molenstraat aan het eind van de negentiende eeuw. En, waar een watermolen is, stroomt water en daar is dus ook volop ruimte voor.
Het openluchtspel is te bezoeken op zaterdag 27 juni, vrijdag 3 en zaterdag 4 juli. De voorstelling begint iedere avond om 20.30 uur.

www.openluchtspellochem.nl

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden