Lezing Historische Vereniging De Elf Marken in Epse

Uitkijktoren Belvédère circa 1920. Foto: PR
Uitkijktoren Belvédère circa 1920. Foto: PR (Foto: )

EPSE - Dinsdag 11 februari zal Jacobus Trijsburg in het kerkje van de Protestantse Gemeente te Epse, Lochemseweg 36, een lezing verzorgen over de geboorte van het toerisme in de Achterhoek en in Lochem in het bijzonder. De deuren gaan om 19.30 uur open en de lezing begint om 20.00 uur.

Ruim 125 jaar geleden bouwde het Verfraaiingsgezelschap op de Lochemse Berg een uitkijktoren, Belvédère geheten. Het omringende bos groeide de toren boven het hoofd, ophogingen ten spijt. De VVV Lochem, rechtsopvolger van het Verfraaiingsgezelschap, laat deze nu als klimtoren gebruiken. Volgens de historici is het genieten van een uitzicht vanaf een berg, een toren of een ander hoog gebouw pas sinds de 14de eeuw in zwang gekomen. Daarom beschouwt men het eerste bericht hierover als de 'geboorte'van het toerisme.

De spreker, Jacobus Trijsburg, bijna 30 jaar voorzitter van de VVV Lochem, weeft om dit fenomeen zijn lezing, gewijd aan toerisme in brede zin, in de Graafschap, in de Achterhoek, in Gelderland. Zeldzaam beeldmateriaal kwam tevoorschijn dankzij veel speurwerk en passeert in een slideshow de revue.

Leden hebben gratis toegang en niet-leden betalen 5 euro.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden