Lucy Peters - Olthoff met één van haar tassen. Foto: Arjen Dieperink
Lucy Peters - Olthoff met één van haar tassen. Foto: Arjen Dieperink (Foto: )

Kunstroute Lochem is ontstaan om mensen naar Lochem te lokken

LOCHEM - Binnenkort begint de Lochemse Kunstroute 2020. Een evenement dat vanaf 1999 bestaat. Antiekhandelaar Fred Wiersema stond aan de wieg van de oprichting. Wiersema herinnert: "Kunstenaars, handelaars, galeriehouders hadden toen de gedachte om de krachten te bundelen. Kunst moest gepromoot worden. Het diende een happening te zijn om mensen naar Lochem te lokken. Volgens mij is dat wel geslaagd."

Door Arjen Dieperink

Fred Wiersema heeft de eerste twee jaar van het bestaan van Stichting Kunst Initiatief in het bestuur gezeten. De bestuurders van het eerste uur zijn allen vertrokken. Het dagelijks bestuur bestaat tegenwoordig uit Lucy Peters - Olthoff, zij heeft een gedeeld voorzitterschap en secretaris met Anneke Guichelaar, en George Udcoff (penningmeester). Zij worden bijgestaan door projectcoördinator Ina Eggink en Francine van den Heuvel (locatiemanager). Lucy Peters zit acht jaar in het bestuur. In haar atelier komt haar specialiteit wel naar boven. Lucy Peters is gespecialiseerd in het maken van tassen. "Van de gebruikte plunjezak maakte ik deze tas, in combinatie met groen suède en gevoerd met restleer. Een handzame en praktische tas dus. Hier ligt een stuk zeil, daar maak ik ook een tas van. Ik hou er van om stof te hergebruiken."

Zelf doet zij ook mee met de Kunstroute 2020. Zij exposeert niet in haar atelier, daar is deze niet geschikt voor. Samen met Trude Bergsma en Michel van den Born, exposeert Peters in de Moesgaard Verwolde. Peters: "Ons doel is het onder de aandacht brengen van beeldende kunst aan een zo groot mogelijk publiek. Wij stimuleren kunstenaars zoveel mogelijk door gezamenlijk op één plek te exposeren." Vorig jaar deden honderd en twee kunstenaars mee, verspreid over vijfenveertig locaties. "Dit jaar zijn het er meer " glimlacht Lucy Peters, "honderdzesentwintig verspreid over zestig locaties", terwijl ze de plattegrond van de gemeente Lochem laat zien. In het centrum zijn veel plekken te zien waar kunst kan worden bewonderd. In het buitengebied zijn de punten enigszins ruim verspreid. "Voorgaande jaren hadden wij drie dagen lang de kunstroute. Wij hebben de deelnemers gevraagd hoeveel dagen het evenement zou moeten duren: twee of drie dagen Uiteindelijk hebben wij als bestuur de knoop doorgehakt. Het zijn twee dagen geworden. ' Op de vraag hoe de Stichting ieder jaar weer de kunstroute voor elkaar krijgt, is Lucy Peters even stil voor ze het beantwoord. " Wij hebben een nieuwsbrief. Zo'n vijfhonderdentachtig personen hebben zich voor de nieuwsbrief ingeschreven. Op deze wijze benaderen wij heel veel mensen. Als een olievlek verspreid onze oproep om je in te laten schrijven. Er doen zowel professionele, semiprofessionele en amateurkunstenaars mee. Dit jaar zijn er veel nieuwe namen bijgekomen." Drie weken voor aanvang van de jaarlijkse kunstroute liggen de brochures, foto's en routekaartjes bij de VVV's, bibliotheken, Het Stadhuus, horecagelegenheden en bij de deelnemende kunstenaar. De Lochemse kunstroute wordt tijdens Paasweekend (12 en 13 april) gehouden van 11.00 tot 18.00 uur.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden