V.l.n.r. Sabine Reerink, Nicolette Rouwhorst en Marieke Menop. Foto: Arjen Dieperink
V.l.n.r. Sabine Reerink, Nicolette Rouwhorst en Marieke Menop. Foto: Arjen Dieperink

Staring College: 'Gezond leven en eten staat bij ons bovenaan'

LOCHEM - Was het in het verleden een broodje kroket, frikandel speciaal of iets anders uit het frituur, tegenwoordig kan dat al lang niet meer. Het roer is in de kantine van het Staring College meer dan vijf jaar geleden omgegooid. Gezonde voeding staat boven aan.

Door Arjen Dieperink

Boven de balie van de schoolkantine van het Staring College hangen trots vijf Gouden Schalen van de gezonde schoolkantine. De vijfde 'gouden' Schoolkantine Schaal werd afgelopen week uitgereikt. Nicolette Rouwhorst, Sabine Reerink, Marieke Menop en Erna Reinders, die namens Catermaat de catering verzorgen, zijn er enorm blij mee. Nicolette Rouwhorst wijst trots alle gezonde producten aan. "In de hoek staat water. Daar doen we iedere dag weer ander fruit in voor de smaak. De kinderen kunnen het water gratis tappen; daar wordt volop gebruik van gemaakt. Bij ons vind je geen fruitsmoothies. Die komen niet in de Schijf van Vijf voor. Fruit eten is veel gezonder dan fruit drinken."

Ondertussen doet ze de oven open en haalt ze er vers gebakken, bruine broodjes uit. "Wij hebben hier de volkoren Staringwrap ontwikkeld. Voor één euro te koop, zo dat de onderbouwleerlingen, die toch altijd iets minder te besteden hebben, dit ook kunnen kopen." Sabine Reerink is ondertussen de Staringwrap aan het opmaken. Tegelijkertijd stroomt de kantine vol leerlingen en begint de rij te groeien. De dames zijn druk in de weer. Volgens een woordvoerder van het voedingscentrum zijn van 2017 tot oktober 2019 1290 zilveren en gouden schoolkantine schalen uitgereikt op 699 verschillende schoollocaties. Het Staring College behoort tot de 38 procent van de scholen met een gezonde schoolkantine. De schoolkantine krijgt daarvoor bezoek van de Schoolkantine Brigade, een team van diëtisten en gezondheidswetenschappers van het Voedingscentrum. Bij een Gouden kantine dient de dagkeuze, bestaande uit de schijf van Vijf-producten, minimaal uit 80 procent te bestaan van het totaal aanbod. In een reactie laat de directeur van het Staring College, Zegert Vis, weten, Ik ben blij opnieuw de Gouden schoolkantine schaal te hebben. Een paar jaar geleden hebben wij ingezet op een gezonde school ten aanzien van leefstijl en voeding. Ook onze kantine aan de Beukelaan in Borculo heeft een schoolkantine schaal ontvangen. Wij zien bij de jongeren duidelijk een gedragsveranderingspatroon. Was het voorheen een kroket of frikandel. Tegenwoordig kan men zeer goed uit de voeten met een gezonde kantine. De samenstelling van de automaten zijn ook aangepast. Ook is onze school rookvrij geworden en voerden wij een actief beleid bij het personeel om met roken te stoppen. Gezond leven en eten staat bij ons boven aan."

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden