Medewerker Lucien Rooth met een van de bewoners van Sutfene. Foto: PR
Medewerker Lucien Rooth met een van de bewoners van Sutfene. Foto: PR

'Alzheimer Nederland noemt ons pionier'

Algemeen

Ruimte voor dementie

ZUTPHEN/LOCHEM–De nieuwe wetten Zorg en Dwang en Verplichte GGZ heeft bij ouderenzorginstelling Sutfene een wel heel bijzondere, unieke uitwerking gekregen. Ruim een jaar lang bereidde de organisatie zich voor, waarbij het welzijn van de cliënt zélf nadrukkelijk voorop staat. Deze benadering geeft bestuurders, zorgmedewerkers, familieleden, maar vooral de cliënt waar het om gaat, veel energie. Daar zijn ze bij Sutfene best een beetje trots op.

Door Meike Wesselink

De gesloten afdeling bestaat niet meer. Alleen in uitzonderingsgevallen kan nog gekozen worden voor een gesloten afdelingsdeur, ondersteund door techniek. Het binnenshuis houden van ouderen met geheugenproblematiek was vooral een praktische oplossing, niet perse een prettige. Het letterlijk openzetten van de deuren bij Sutfene levert aanzienlijk minder kopzorgen op dan het scenario misschien wel deed vermoeden. Sterker nog: de voordelen zijn vele malen groter. Ouderen met geheugenproblematiek zijn op veel vlakken prima in staat om zelf de regie te nemen, zo blijkt. Ook als dit niet zo is, dan zijn er mogelijkheden een cliënt zo goed mogelijk te begeleiden; bijvoorbeeld met behulp van een GPS-systeem, om een cliënt op afstand te kunnen volgen.

"Ook buurtbewoners en bijvoorbeeld een wijkagent kunnen daarbij een rol spelen", aldus Sutfene-bestuurder Ben van Gent. "Een oogje in het zeil houden in je leefomgeving hoort bij het maatschappelijk leven. Daarbij wijst de praktijk uit dat het openzetten van de deuren helemaal niet betekent dat onze cliënten massaal de straat op gaan of dat er meteen gevaarlijke situaties optreden. De verschillende afdelingen in zowel Zutphen als Lochem hebben allemaal een eigen vrijheidssupportteam met vertegenwoordiging vanuit de zorg, vanuit de familie, de cliëntenraad, vanuit de facilitaire dienst en vanuit Alzheimer Nederland. Op individuele basis wordt gekeken waar onze bewoners behoefte aan hebben en hoe we hen daarin het beste kunnen begeleiden."

Vanuit de Lunette worden wekelijks uitjes georganiseerd naar ontmoetingscentrum Odensehuis. Cliënten kunnen op afspraak begeleid of onbegeleid naar de bibliotheek of naar de ontspanningsruimte om een potje te schaken en er wordt gewerkt aan een meer prettige en groene omgeving rond de zorginstellingen, waar –als de locatie het toelaat- ook dieren rondlopen die de bewoners zelf verzorgen of waar een timmerwerkplaats kan worden opgezet.

Mariëlle Bus, manager psychogeriatrie: "Wij ervaren dat onze bewoners veel meer in het hier en nu zijn, uitgedaagd worden om in actie te komen en het ook als veel prettiger ervaren om weer terug thuis te komen. Bovendien slapen cliënten prettiger omdat ze enerverende ervaringen hebben meegemaakt. Verzorgenden die aanvankelijk twijfels hadden, komen met geweldige ideeën voor hun cliënten en ook veel familieleden zijn enthousiast. Alzheimer Nederland volgt onze ontwikkelingen op de voet en noemt ons zelfs pionier. Ons nieuwe beleid zorgt voor zoveel meer energie en geeft het zoveel meer kwaliteit. Ja, daar zijn we best een beetje trots op."

Niet alle deuren bij Sutfene zijn nu letterlijk opengegooid. Een aantal afdelingen moet technisch nog aangepast worden en er zijn afdelingen waar vrijheid een aantal dagen per week, maar nog niet dagelijkse gang van zaken is. Van Gent: "Het traject dat we anderhalf jaar geleden hebben ingezet, zetten we voort. Er is nog veel te doen, maar de basis is gelegd en die nodigt uit tot nog veel mooie ontwikkelingen."

Via onderstaande site, kunt u meer informatie vinden over het beleid 'Ruimte voor Dementie'. Wilt u meedenken of heeft u specifieke vragen, dan kunt u contact opnemen via mc@sutfene.nl t.a.v. Inge Spijkman.


www.sutfene.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant