Het kalfje vlucht niet. Foto: Verona Westera
Het kalfje vlucht niet. Foto: Verona Westera

Natuurdrones moeten reeën en andere dieren redden

Algemeen

RUURLO/VORDEN – In de coulissen van het Achterhoekse landschap kan men in de komende maanden natuurdrones horen. Natuurdrones zijn beschikbaar gekomen om natuurbeheerders de plekken aan te wijze waar zich (jonge)dieren of hun nesten zich bevinden.

Door Jan Hendriksen

Kenniscentrum Reeën organiseerde zaterdag 15 februari bij café-restaurant De Duif in Ruurlo een bijeenkomst over drones. Tijdens die bijeenkomst, waarbij landgoedeigenaren, leden van wildbeheereenheden, agrarische natuurbeheer organisaties, dronevliegers en het dierenopvangcentrum Noach uit Halle aanwezig waren werden ervaringen, informatie en kennis uitgewisseld over het gebruik van natuurdrones. Kenniscentrum Reeën streeft sinds 2012 naar de inzet van drones met warmtedetectie in Nederland. Zij ontdekten namelijk dat deze drones effectief en efficiënt slachtoffers van natuurwerkzaamheden (zoals maaien) weten te voorkomen. Sindsdien spant het kenniscentrum zich in om deze techniek en de opgedane kennis beschikbaar te stellen. "Drones redden reeën en andere dieren. Wij als organisatie stellen dat natuurbeheer een complex gebeuren is waarbij we elkaar hard nodig hebben voor een effectiever natuurbeheer", zo verklaarde bestuurslid Herzo van der Wal van Kenniscentrum Reeën zaterdag. De deelnemers kwamen van ver naar Ruurlo om te kijken naar de geavanceerde mogelijkheden van natuurdrones (met sensoren) om effectiever de natuur te kunnen beheren. De uitgewisselde ervaringen worden vertaald naar een nieuwe gezamenlijke werkwijze. Tijdens de bijeenkomst bleek dat het Kenniscentrum Reeën met haar project 'Een natuurdrone voor Vorden en omstreken' klaar is om geïnteresseerden vakkundig te helpen.

Meer weten of belangstelling? Zie de websites.


over-reeen.nl/een-natuurdrone-voor

dehoogvliegers.nl

facebook.com/overreeen

Tijdens die bijeenkomst, waarbij landgoedeigenaren, leden van wildbeheereenheden, agrarische natuurbeheer organisaties, dronevliegers en het dierenopvangcentrum Noach uit Halle aanwezig waren werden ervaringen, informatie en kennis uitgewisseld over het gebruik van natuurdrones. Foto: PR.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant