Als uitgangspunt voor het boek is 1861 genomen. Het jaar, waarin de kerk in het centrum van Barchem is opgericht en waaromheen de huidige kern is ontstaan. Foto: PR.
Als uitgangspunt voor het boek is 1861 genomen. Het jaar, waarin de kerk in het centrum van Barchem is opgericht en waaromheen de huidige kern is ontstaan. Foto: PR.

Presentatie 'Barchem, blik op de voormalige deelgemeente Laren Zuid vanaf 1861'

Algemeen

BARCHEM – Het heeft even geduurd. Maar vrijdagavond 20 maart is het zover. Dan presenteert Stichting Boek Barchem in de Barchkerk het boek 'Barchem, blik op de voormalige deelgemeente Laren Zuid vanaf 1861'. Voorzitter Johan Saaltink van Stichting Boek Barchem zal de opening van de avond verrichten, waarna Jan Leijenhorst het boek presenteert en Evert Kamperman het eerste boek aan een bekende 'Barchemer' zal aanbieden.

Door Jan Hendriksen

Met het boek 'Barchem, blik op de voormalige deelgemeente Laren Zuid vanaf 1861' wordt een uitgebreide samenvatting aangereikt van de ontstaansgeschiedenis van het dorp Barchem en de aanpalende buurtschappen in de gemeente Lochem. Als uitgangspunt is 1861 genomen. Het jaar, waarin de kerk in het centrum van Barchem is opgericht en waaromheen de huidige kern is ontstaan.

De toenmalige bewoning van de buurtschappen Barchem, Zwiep, Bosheurne, Langen en Nettelhorst wordt ook volledig in beeld gebracht in het boek, inclusief het verloop naar de huidige tijd. Verder wordt de ontwikkeling van de kern Barchem, met als onderdeel hiervan de kerk in het centrum, (56 huizen en bedrijven) vanaf 1861 tot ongeveer 1940 in woord en middels soms unieke foto's, in beeld gebracht.

"Dit alles geeft een inkijkje in soms verrassende familieverbanden", zo verklaart Jan Leijenhorst die samen met Albert Esselink, Johan Saaltink, Evert Kamperman, Anton Langenberg, Ab Harkink de 'Werkgroep Barchem Boek' vormde die ondersteund werd door financieel adviseur Gerrit Stegeman.

Er is besloten om de voormalige marken Het Langen en Nettelhorst ook toe te voegen, om zodoende de voormalige deelgemeente Laren-Zuid te completeren. Want tot 1971 maakte Barchem deel uit van de gemeente Laren. Ook komt in het boek de evolutie van de landbouw aan de orde en wordt een blik geworpen op het rijke verenigingsleven in Barchem. Een index met namen, straatnamen en oude huisnummering met paginaverwijzing completeert het geheel.

Positief
Hoewel het jaren van voorbereiding heeft gekost, kijken de zes auteurs met ieder zijn eigen taak, met een positief gevoel terug op het vormgevingsproces van het boek. "Het doet na vele jaren van voorbereiding ons deugd dat we met deze bijdrage de ontwikkelingen in de voormalige deelgemeente Laren-Zuid konden bundelen en in beeld brengen. Want er is veel en er gaat nog veel meer veranderen. En dat hebben we allemaal vastgelegd", zo zegt Albert Esselink die trots is op het uiteindelijke resultaat na al die voorbereidingsjaren.

Voorverkoop
Inmiddels zijn er in de voorverkoop 466 boeken verkocht. En dat is een aantal waarop de Werkgroep Barchem Boek niet gerekend had. Iedereen die een boek besteld heeft kan deze vrijdagavond 20 maart aansluitend na het officiële gedeelte van de presentatie (20.00 uur) afhalen in de Barchkerk en bestaat de mogelijkheid om in een informele sfeer met de auteurs van gedachten te wisselen. Tot 1 maart kan men het boek nog voor 28 euro bestellen. Nadien kost het boek 35 euro.

Ondersteuning
'Barchem, blik op de voormalige deelgemeente Laren Zuid vanaf 1861' kwam mede tot stand met financiële ondersteuning van de Barchkerk, Stichting Hulpfonds de Berkel, Fonds 1819, gemeente Lochem, Prins Bernard Cultuurfonds en Stichting Fonds A.H. Martens van Sevenhoven en door medewerking van onder meer de Barchemers Arie Ribbers (redactie, tekstadviezen) en Henk Braakhekke (foto's en fotobewerking). Er is ook veel aandacht aan de lay-out van het boek besteed. Daarvoor heeft men Hans-Peter Helder benaderd die tot voor kort de opmaak verzorgde van het regionale magazine De Naober.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant