Deze meiden doen sinds de zomervakantie vrijwilligerswerk bij de Hoge Weide. Foto's: Wendy Goodin
Deze meiden doen sinds de zomervakantie vrijwilligerswerk bij de Hoge Weide. Foto's: Wendy Goodin
Vrijwilliger Centraal

Samen werken

Iets doen wat eigenlijk niet mag kan leuk, nuttig en leerzaam zijn. Vooral als je het met zijn tweeën doet. Sophie Hendriks en Minke Veldkamp uit Lochem weten daar alles van. Sinds de zomervakantie doen ze vrijwilligerswerk bij de Hoge Weide; hoewel ze daar met hun 11 jaar eigenlijk te jong voor zijn.

Door Wendy Goodin

Sophie en Minke hebben veel gemeen. Ze wonen in dezelfde buurt, zitten in dezelfde klas 'op de Prop', hockeyen allebei en doen sinds een half jaar ook hetzelfde vrijwilligerswerk.

De meiden doen vrijwilligerswerk bij dagopvang de Heest van de Hoge Weide. Sophie: "Eens in de twee weken komen we om de beurt een uur helpen." Met hen werken er dan nog vier mensen in de groep. Of dat ook vrijwilligers zijn weten ze niet. Sophie en Minke zijn met hun elf jaar verreweg de jongste.

Ze zijn op het idee gekomen door Minke. Zij zat tijdens de vakantie op het 'kindervakantiefestijn' dat de Hoge Weide organiseert tijdens de zomervakantie voor de kinderen van het personeel. Minke vertelt enthousiast: "Als mijn moeder aan het werk is ga ik daar heen en doen we veel leuke dingen. We bakken bijvoorbeeld cupcakes voor de bewoners of gaan bij ze op bezoek." Het contact met de bewoners beviel Minke zo goed dat ze hen wilde blijven bezoeken. Minke: "Ik heb toen met de baas van de Hoge Weide overlegd of dat mocht omdat je eigenlijk 16 moet zijn om vrijwilligerswerk te doen. Gelukkig mochten ik en Sophie komen."

Sophie vindt het contact met de mensen het leukst. "Er zijn ongeveer twaalf mensen op de dagopvang. De meeste mensen komen uit de buurt en een aantal mensen wonen in de Hoge Weide." Minke vindt werken met oude mensen leuk "omdat ze vaak lief zijn en leuke dingen met je willen doen. Ze vinden het ook leuk om voor je te zorgen, zo vragen ze bijvoorbeeld of je een koekje wil."

Nu ze al wat langer aan het werk zijn, wordt het steeds leuker. "In het begin was het nog wel spannend. We wisten niet goed wat we moesten doen. Maar nu is dat anders: we pakken bijvoorbeeld zelf drinken en dan voel je je meer op je gemak."

Of ze dit ook blijven doen als ze volgend jaar naar de middelbare school gaan weten ze nog niet. Dat hangt er van af hoe druk ze het krijgen. Als er meer kinderen zijn die vrijwilligerswerk willen doen dan raden Minke en Sophie hen aan om iets te gaan doen wat ze vooral ook zelf leuk vinden. Hoe pak je dat dan aan? "Gewoon een mailtje naar iemand sturen. Of via iemand die je kent vragen of je mag komen helpen." Goeie tip.

'In het begin

was het nog

wel spannend'

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden