Huize Het Hassink dat in de nadagen van de Tweede Wereldoorlog door de geallieerden werd gebombardeerd. Foto: PR
Huize Het Hassink dat in de nadagen van de Tweede Wereldoorlog door de geallieerden werd gebombardeerd. Foto: PR

Bevrijding van Epse en Joppe kende zwarte rand

Algemeen

EPSE/JOPPE - Epse en Joppe zijn op 6 april 1945 bevrijd, maar die heuglijke gebeurtenis kende een dikke zwarte rand en werd voorafgegaan en begeleid door veel geweld en gebulder. Veel Canadese tanks stonden in Epse en Joppe opgesteld en vuurden hun granaten richting Deventer. De bezetter schoot in wanhoop terug en de twee dorpen lagen voor groot deel in de vuurlinie.

Enkele weken eerder had Epse al een bombardement te verduren gekregen. Op 21 maart stegen vanaf vliegveld Mill in Noord-Brabant 44 vliegtuigen op met als doel het bombarderen van Huize Het Hassink en omgeving. In het hermetisch afgesloten bos rond het huis stonden 2000 vaten met brandstof. Die benzine was bestemd voor de V1-raketten die in de bossen opgesteld stonden. Deze raketten werden afgeschoten richting Antwerpen, maar velen vielen uit na de lancering en kwamen in de directe omgeving terecht, met alle gevolgen van dien. Meerdere huizen werden hierdoor getroffen en velen lieten hierbij het leven.
Het bombardement op Het Hassink bleek achteraf overbodig aangezien de bezetters reeds waren gevlucht. Maar de luchtaanval had desastreuze gevolgen. Naast de voltreffers op Het Hassink werden een woning en de school van Epse getroffen. In het huis vielen zes doden en in de school kwamen twee mannen om die gedeporteerd waren vanuit het westen van het land. Drie dagen later, op 24 maart, werd de Kraton-buurt, gelegen aan de Deventerweg door een bombardement getroffen. Vier huizen werden totaal vernield en zeven mensen lieten hierbij het leven.
De bevrijding van Epse en Joppe werd dan wel op 6 april gevierd met de Canadese soldaten, toch waren de gevolgen van de oorlog nog niet voorbij. Zes jonge jongens uit Epse liepen argeloos in de buurt van de Koerhuisbeek, toen een van hen op een antitankgranaat stapte. De gevolgen waren verschrikkelijk: vier van hen overleden ter plekke en de andere twee werden zwaargewond afgevoerd naar het ziekenhuis. Zij hebben beiden het drama overleefd en kunnen het tot op de dag van vandaag navertellen. Epse en Joppe was bevrijd van de onderdrukker, maar met een zwarte rand.

V1 raket. Foto: PR

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant