Logo berkelbode.nl


Foto: Gerreke van den Bosch
Politieke column

Column Willem Beekman: Scheiden loont

Hennie van der Most en Willem Beekman maken deel uit van de Lochemse gemeenteraad. Zij voeren een wekelijkse briefwisseling in de Berkelbode.

Dag Hennie,

Dank voor je felicitatie. Natuurlijk ben ik erg blij met mijn verkiesbare derde plek op de lijst van GroenLinks Lochem. Ik ben ook blij met onze lijstaanvoerder Henk van Zeijts. Jullie hebben met Erik Haverkort ook een goede lijsttrekker. Beiden wonen ze in Eefde. Spannend wie daar in maart de meeste stemmen krijgt…

Ik vind het fijn dat er nieuwe gemeenteraadsverkiezingen aankomen. Het is goed dat alle inwoners boven de 18 jaar zich weer mogen uitspreken over de inzet van ons, als lokale raadsleden, en het huidige College van B&W.

Ik ben het helemaal met je eens dat dit college op duurzaamheid te weinig heeft gedaan. De bedoeling is goed, maar de uitvoering kan veel beter. Jammer dat het duurzaamheidsinitiatief de Groene Fabriek van de bedrijven langs het Twentekanaal in Lochem hapert. Gemeente Lochem energieneutraal in 2030? Het kan, maar er is nog een lange weg te gaan. Wat ik belangrijk vind is dat bij ingrijpende maatregelen – zoals grote zonneparken of windmolens – onze inwoners altijd worden betrokken, meedenken en kunnen meedoen.

Goed dat jullie afval ook als grondstof zien. Ik vind het belangrijk dat we zorgvuldig met onze herbruikbare grondstoffen omgaan. Daarom scheiden we de verschillende afvalstromen zo goed mogelijk. Met de tariefsverhoging per grijze container heb ik geen problemen. De uitdaging is immers zo min mogelijk restafval over te houden. Hoe lukt dat jou? Ik heb mijn grijze container in dit hele jaar éénmaal laten legen. Je kunt vanaf volgend jaar ook besparen door restafval zelf weg te brengen, want de gemeente gaat experimenteren met zogenoemd gespiegeld inzamelen. Als je toch boodschappen haalt kun je dan gelijk je restafval wegbrengen, tegen een voordelig tarief. Kortom, genoeg mogelijkheden je afvalkosten te verlagen.

Een groene groet, Willem

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox