Ouderen hebben vaak veel vragen over corona. Foto: archief Achterhoek Nieuws
Ouderen hebben vaak veel vragen over corona. Foto: archief Achterhoek Nieuws

Meest gestelde vragen van ouderen over corona

Algemeen

ACHTERHOEK - Ouderen hebben tijdens het coronavirus specifieke vragen. Volgens de ouderenbond ANBO staan hieronder de meest gestelde. Die zijn vooral praktisch. Hieronder de antwoorden waar ouderen naar op zoek zijn.

Waarom hoor ik als oudere eigenlijk bij een risicogroep, ik voel me nog topfit
Mensen van zeventig jaar of ouder hebben vaker aandoeningen dan jongere mensen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan chronische hartaandoeningen, ouderdomssuiker of ziektes aan de longen en luchtwegen. Ook hebben ze wel een verminderde weerstand. In die gevallen zijn ze bevattelijker voor een virus.

Mag ik als oudere (nog wel) naar buiten?
Ja, dat mag. Tenminste als u geen klachten heeft als neusverkoudheid of hoesten, keelpijn of koorts. Een wandeling maken, een boodschap doen in de supermarkt, fietsen en eten afhalen mag dan gerust. Vermijd als u naar buiten gaat groepen mensen die dicht op elkaar staan en ga liever ook niet met het openbaar vervoer. Dat zijn adviezen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Evenals minstens anderhalve meter afstand houden van andere mensen. Geen handen geven dus.

Mag ik de hond uitlaten?
Ja, dat mag. U mag rustig een blokje om met de hond. Maar steeds geldt: houd minstens anderhalve meter afstand van andere mensen.

Mag ik op het balkon staan?
Ja, dag mag. Het virus waait niet in de lucht rond, maar is overdraagbaar door druppels die vrijkomen bij hoesten en niezen.

Mag ik de ramen openzetten?
Ja, dag mag ook. Hierbij is hetzelfde antwoord van toepassing als bij de vorige vraag.

Mag ik op bezoek in het verpleeghuis?
Nee, dat kan niet meer. De verpleeghuizen zijn sinds 19 maart 's avonds op slot gegaan voor bezoekers. In plaats van een bezoekje kunt u degene die u wilt bezoeken wellicht een kaartje sturen of een bloemetje. Ben u digitaal vaardig? Dan is mailen, beeldbellen of skypen een idee.

Mag ik bij een oudere die nog zelfstandig woont op bezoek?
Beperk het bezoek zoveel mogelijk. Als u gaat, ga dan alleen als u zelf fit bent. En houdt u zich aan de richtlijnen van het RIVM: was uw handen goed, zit niet met uw handen aan het gezicht en blijf op afstand. Als u ook maar enigszins twijfelt omdat u zich niet lekker voelt of een beetje hoest, ga dan niet.

Mag ik op de kleinkinderen passen?
Dat is niet aan te raden. Als u op leeftijd bent, bent u nu eenmaal kwetsbaarder dan andere mensen. Vermijdt u zoveel mogelijk een eventueel risico om besmet te raken met het coronavirus. De kleinkinderen kunnen het onder de leden hebben, terwijl u er niets van merkt.

Mogen de kleinkinderen op bezoek komen?
Ook dit raden we u niet aan. Vermijd zoveel mogelijk risico. Kleine kinderen vertonen weinig tot geen symptomen van het coronavirus, maar kunnen u wel aansteken. Neem dus geen risico.

Wanneer moet ik de huisarts bellen als ik denk dat ik ziek ben van het virus?
Bij meer dan 38 graden koorts.

Ik zit in een verpleeghuis en wil nu in deze vreemde tijd, waarin er niemand op bezoek mag komen, graag skypen met de kinderen en kleinkinderen, maar hoe doe ik dat eigenlijk? En hoe speel ik online spelletjes?
Hiervoor kunt u op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur de Helpdesk Welkom Online van Het Nationaal Ouderenfonds bellen. Telefoon 088 – 3442000.

Ik zit in het verpleeghuis en heb zo'n heimwee naar mijn kinderen en kleinkinderen. Hoe kan ik ze zien en spreken? Ik heb geen pc, iPad of Iphone.
Vraag in het verpleeghuis of ze met u willen beeldbellen.

Ik ben ziek, kwetsbaar of mobiel beperkt, maar heb niet het coronavirus. Hoe doe ik nu boodschappen?
Heeft u buren, familie of vrienden die de boodschappen voor u kunnen doen? Vraag hen dan om u hierbij te helpen. Laat hen de boodschappen bij u in de gang neerzetten en maak het geld over aan degene die voor u boodschapjes heeft gedaan via een bankoverschrijving of laat ze via de app een betaalverzoek sturen.
Als u digitaal vaardig bent, kunt u uw boodschappen ook online bestellen bij een supermarkt. Die brengt de boodschappen dan bij u thuis. Maar door de drukte bij de supermarkten op dit moment duurt het langer dan gebruikelijk om uw boodschappen te laten bezorgen.

Als ik andere vragen heb over het coronavirus, hoe kom ik dan aan een juist antwoord?
Dan kunt u, ook als u geen lid bent, uw vraag stellen via de speciale telefoonlijn van ANBO. Die is elke dag (ook in het weekend) van 9.00 tot 21.00 uur te bereiken is op 0348 – 46 66 66. Ook als u geen lid bent kunt u gerust bellen. Ook kunt u op de site van het RIVM zoeken: www.rivm.nl/corona.

Tenslotte: houdt de algemene hygiënemaatregelen in acht:
- Houdt tenminste anderhalve meter afstand van andere mensen
- Schud geen handen
- Hoest of nies in uw elleboog
- Gebruik papierenzakdoekjes en gooi die meteen na gebruik weg
- Was regelmatig goed uw handen met water en zeep

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant