Gersina Tessemaker in haar boerderijwinkel. Foto: PR
Gersina Tessemaker in haar boerderijwinkel. Foto: PR

Barchemse boerderijwinkel Bosheurne opent haar deuren

BARCHEM – "Het was geen gemakkelijke beslissing en we hebben dan ook behoorlijk in dubio gestaan. Moeten we onze nieuwe Boerderijwinkel Bosheurne nu wel of niet openen." Maar na maanden verbouw, klussen, voorbereidingen en vroegtijdige inkoop van producten was het donderdag dan toch zover. Gersina Tessemaker (48) uit Barchem opende ondanks alle maatregelen rondom het coronavirus toch haar winkel, een al zo langgekoesterde wens.

Door Jan Hendriksen

"Met de kennis van nu is het niet in te schatten hoelang de maatregelen rondom de coronacrisis gaan duren. Maar omdat we al vroegtijdig een behoorlijke voorraad aan producten hadden ingekocht wilde ik toch starten met de verkoop. Natuurlijk nemen we daarbij wel de adviezen van het RIVM in acht", aldus de Barchemse onderneemster. Samen met haar man Gert runt Gersina Tessemaker in buurtschap Bosheurne een varkenshouderij met 450 fokzeugen. Daarnaast telt het bedrijf op locatie nog enkele honderden vleesvarkens. "Met de boerderijwinkel willen we ons ondernemerschap verbreden en bij het publiek meer waardering creëren voor de producten die we als agrariërs met z'n allen op een eerlijke manier en met vakmanschap produceren. We hadden kunnen kiezen voor schaalvergroting van ons fokzeugenbedrijf. Maar we hebben met de boerderijwinkel bewust voor een andere weg gekozen om die verbreding te creëren", zo verklaart Gersina die zelf ook werkzaam is in het varkenshouderij bedrijf. Gersina en Gert Tessemaker willen in de boerderijwinkel, die aanpalend aan het woonhuis is ingericht, ook op een educatieve wijze de consument kennis laten maken hoe men de producten produceert. "Op deze wijze willen we de mensen een kijkje geven achter de schermen. Daarmee willen we begrip, bewustwording en sympathie kweken."

Iedereen kan bij Boerderijwinkel Bosheurne aan de Ruurloseweg terecht voor een (h)eerlijk stukje rund-, varkens-, of kippenvlees, eieren, diverse soorten kaas, aardappelen, ijs, handgemaakte bitterballen en kroketten, wijnen, speciaalbieren, oud-Hollands snoep, diverse soorten mosterd en worst en handgemaakte tapasplanken. Ook in cadeaupakketjes en -bonnen is er ruime keuze. Het assortiment zal nog uitgebreid worden met nootjes en chocolade. Gersina Tessemaker: "En al die producten worden grotendeels door bedrijven uit Achterhoek geproduceerd. De grote vrieswand in de winkel hebben voor een deel natuurlijk gevuld met ons eigen varkensvlees. We laten onze vleesvarkens daarvoor slachten bij de bekende ambachtelijke slagerij Kastelein in Diepenheim en betrekken bijvoorbeeld de eieren van pluimveehouderijbedrijf Bouwmeester uit Vorden, kaas van kaasboerderij 'n Ibink uit Ruurlo en ijs van ijsboerderij 't Dommerholt uit Borculo. Stuk voor stuk kwalitatief hoogstaande bedrijven."

De Barchemse boerderijwinkel is van woensdag tot en met vrijdag van 13.00 tot 18.00 uur en op zaterdag van 9.00 tot 16.00 uur geopend. Tessemaker laat tot slot weten dat men op een later tijdstip - na de opheffing van alle maatregelen rondom het coronavirus - een feestelijke opening met een open dag van de winkel wil organiseren.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden