Prediken voor een lege kerk

LOCHEM - Prediken voor een rij stoelen in een lege kerk. Dit vreemde en onwerkelijke verschijnsel is een van de vele gevolgen van het corona-virus dat de bevolking in zijn greep heeft. Omdat alle bijeenkomsten zijn afgelast kunnen kerkdiensten nu alleen nog digitaal worden bijgewoond. En dat is enorm wennen voor met name de pastor.

Door Arjen Dieperink

Voor het witte kerkje aan de Graaf Ottoweg is het stil. In het gebouw zijn niet meer dan vijf personen bezig om de kerkdienst digitaal te gaan verzorgen via de website van kerkdienstgemist.nl. Een van hen is Peter Holtslag, die verantwoordelijk is voor beeld en geluid. Verder is pastor Jacqueline van Dop aanwezig, met Remco van Donk (voorzitter van de kerkraad) en ouderling Dian Pruysers. Het vijftal wordt gecompleteerd door organist Els Dijkerman.
De eerste tien minuten kijken de belangstellenden naar een lege kerk, terwijl Els Dijkerman het orgel bespeelt. Ondertussen wordt gecontroleerd of alles goed in de huiskamer te ontvangen is. Pastor Jacqueline van Dop loopt met Remco van Donk en Dian Pruysers naar voren, kijkend naar de rijen lege stoelen.
Met de woorden "Het zijn bijzondere tijden voor ons allemaal, in welke vorm dan ook", richt Remco van Donk zich tot de kerkgemeenschap. "Zo ook hier in de kerk, wij zijn nu met vijf mensen. Toch willen wij samen zijn". Ietwat onwennig kijkt hij de camera in, niet gewend aan het uitblijven van reacties zoals die van 'echte' aanwezigen te verwachten zijn.

Afstand en toch nabij
"Het is stil op straat", vervolgt pastor Jacqueline van Dop. "Een virus gaat rond als een spook, we weten niet hoe lang of wat. Houdt afstand, zo ben je elkaar nabij." Zij is sinds 2010 pastor waarvan de afgelopen vier jaar bij de Protestantse Gemeente Lochem. "Houdt afstand, zo ben je elkaar nabij" is eigenlijk mijn lijfspreuk geworden. Vorige week overviel het ons dat wij als gemeenschap niet bij elkaar konden komen. Wij hebben onze gemeenschap naar de kerkuitzending van de Evangelische Omroep verwezen."
Op de vraag of het niet onwerkelijk en zelfs moeilijk is om voor lege stoelen te prediken, is Van Dop duidelijk. "Het is vreselijk moeilijk. Eigenlijk raar. Bij een kerkdienst kijk je de kerk in en heb je interactie, je ziet bijvoorbeeld een lach op het gezicht bij een bepaalde uitspraak. Nu kijk je alleen de camera in. Ik heb thuis geoefend met een camera en ben er nog niet aan gewend. Ik stond letterlijk en figuurlijk in de kou."
Pastor Van Dop bemerkt dat de gemeenschap goed op de situatie inspeelt. "Jongeren zijn thuis omdat de scholen gesloten zijn. Ze melden zichzelf aan om voor ouderen boodschappen te gaan doen." Er wordt in deze tijd veel beroep gedaan op de pastor, maar veel werk doet ze telefonisch af. "Tijdens de dienst heb ik het overlijden van een lid van onze gemeenschap gemeld. Bij zijn vrouw ben ik op bezoek geweest. Zij zat aan de ene kant van de kamer en ik aan de andere. Maar het is nu belangrijk om zien en gezien te worden."
Volgende week is de kerkdienst met dan pastor Corien Veenhuizen live op de site te volgen. Info op de website.

kerkdienstgemist.nl

Meer berichten