Burgemeester Sebastiaan van 't Erve. Foto: Gemeente Lochem
Burgemeester Sebastiaan van 't Erve. Foto: Gemeente Lochem

Burgemeester Van 't Erve richt zich tot de inwoners van zijn gemeente

Beste inwoner,

Het lijkt alsof onze wereld opeens op zijn kop is gezet. Ik zie en hoor veel zorgen en vragen. Daarom schrijf ik u deze persoonlijke brief.

De eerste inwoners hebben in persoonlijke kring al te maken met het virus. Ik wens hen alle sterkte toe. Ruim een week terug kwam het Rijk met de eerste maatregelen om de verspreiding van het coronavirus in te dammen. De statistische feiten over het virus gaan langs je heen als het virus toeslaat in je eigen vertrouwde kring. Laten we elkaar bijstaan in de zorgen en het verdriet dat we delen en zullen moeten delen de komende tijd.

De coronacrisis grijpt in op ieders persoonlijke leven. We blijven zo veel mogelijk thuis. We schudden geen handen meer en wassen onze handen vaker dan normaal. We niezen aan de binnenkant van onze elleboog. Heeft één gezinslid koorts, dan blijven alle huisgenoten thuis. En we houden 1,5 meter afstand tot elkaar als we naar buiten gaan.

Dit vraagt veel van ons allemaal. Zorgprofessionals zetten alles op alles. Veel organisaties en bedrijven passen hun dienstverlening aan. En daarin zie ik dat we zoveel mogelijk onze professionaliteit en ons hart laten spreken.

Want nu het erop aankomt, zijn we nog creatiever en putten we kracht uit ons naoberschap. Ouders helpen elkaar bij het vinden van oppas, pakken thuis de lessen op en de scholen houden goed contact. Stichting Welzijn Lochem startte in korte tijd coronahulp op voor alle inwoners. Belt ouderen op om te vragen hoe het gaat. Verslaggevers brengen voortdurend het lokale nieuws en bieden een platform.

Kinderen en jongeren bedenken van alles om in contact en in beweging te blijven. Aanbieders van sport en yoga stappen over op filmpjes via Youtube. Ondernemers doen er alles aan om klanten te houden aan de 1,5 meter afstand. En verzinnen creatieve oplossingen om toch voor hun klanten klaar te staan. Het vuil wordt nog opgehaald en het werk in de buitenruimte gaat 'gewoon' door. Ik heb er veel waardering voor.

Onze ondernemers zijn kwetsbaar door de crisis. Wij informeren hen direct over regelingen waarop zij een beroep kunnen doen. Onze medewerkers Economische Zaken zijn voor hen het eerste aanspreekpunt. We proberen u als ondernemer zo goed mogelijk ter zijde te staan.

Als gemeente hebben we ook onze dienstverlening aangepast. Ons loket in Gorssel hebben we helaas moeten sluiten. En we werken alleen nog op afspraak, voor aanvragen én afhalen. We vragen u alleen nog het gemeentehuis te bezoeken als u een afspraak heeft. En wat kan wachten, uit te stellen. Verloopt uw rijbewijs, paspoort of ID-kaart binnen nu en twee weken? Dan nemen onze medewerkers zelf contact met u op. 't Baken is goed bereikbaar per telefoon en e-mail.

We moeten omgaan met verschillende teleurstellingen. Tot 1 juni zijn bijeenkomsten en evenementen verboden. Waar het normaal gesproken bruist van de evenementen, valt nu alles stil. Deze noodzakelijke maatregel raakt ook alle activiteiten in het kader van 75 jaar vrijheid. Dit jaar hadden we dit willen herdenken en vieren in alle kernen. Daarvoor bedenken we met de werkgroep 75 jaar vrijheid een alternatief.

Musea, theaters, sportscholen zijn dicht. En sinds half maart ook alle horeca en onze scholen. Bewoners van verpleeghuizen en wooncentra kunnen sinds 20 maart geen bezoek meer ontvangen. Want hier wonen de meest vatbare mensen en zij verdienen onze bescherming.

We zijn er als gemeente ook voor kwetsbare mensen. Als gemeentebestuur en de medewerkers houden we contact met instellingen voor ouderen- en jeugdzorg. Voor ouderen in verpleeghuizen en wooncentra en hun naasten, vind ik het erg verdrietig dat zij geen bezoek meer mogen ontvangen. Kent u zo'n oudere? Stuur hem of haar dan een kaartje. Of vraag wat u voor hen kunt betekenen.

Ook jeugdzorginstellingen staan voor een uitdaging. Er wordt veel van de jongeren en hun begeleiders gevraagd. De dagelijkse routine is weggevallen en zij moeten een nieuwe ritme vinden. Dat geldt ook voor kinderen met zorg thuis. Wij houden een vinger aan de pols.

Ook ik werk sinds de crisis zoveel mogelijk thuis. Ik onderhoud nauw contact met collega-bestuurders via de Veiligheidsregio. De Veiligheidsregio Noord- en Oost Gelderland coördineert veel in de aanpak. Zodat de hulpdiensten en mensen in de zorg hun werk goed kunnen blijven doen. Bestuurders en medewerkers zetten zich met veel betrokkenheid in. Op dit moment is het nog onzeker hoe lang deze crisis zal duren.

Samen met de fractievoorzitters van de partijen in de gemeenteraad zoek ik naar een manier om ook ons politiek naoberschap door te zetten in deze tijd. Het gesprek met de samenleving is een essentieel onderdeel van de manier waarop wij besluiten nemen. Daarom gaan we proberen of we dat maatschappelijke gesprek ook digitaal kunnen voeren. Zodat ook de gemeenteraad op een gedegen manier besluiten kan blijven nemen. En u uw inbreng kunt blijven geven.

Ik ben dankbaar voor de inzet van zovelen om zo goed mogelijk door deze crisis heen te komen. Alle bijdragen om hier door heen te komen - groot en klein - helpen. Leef daarom de maatregelen goed na. Zorg goed voor uzelf en anderen. Ons naoberschap helpt ons samen door deze moeilijke tijd heen!

Met goede groet,
Sebastiaan van 't Erve
Burgemeester

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden