Logo berkelbode.nl


Een van de nieuwste attracties is de poppendokter. Henk Harmsen laat een aantal 'patiënten' zien die in de wachtkamer wachten op een consult bij de poppendokter. (foto Gerreke van den Bosch)
Een van de nieuwste attracties is de poppendokter. Henk Harmsen laat een aantal 'patiënten' zien die in de wachtkamer wachten op een consult bij de poppendokter. (foto Gerreke van den Bosch) (Foto: Gerreke van den Bosch)

Wonderen onder de blote hemel in Winterwonderland

De dagen worden korter en koning Winter rammelt aan de poort van het openluchttheater Lochem maar hij zal nog even moeten wachten. Eerst is het tijd voor zijn collega de 'Koning van Winterwonderland'. Op 9 december neemt hij plaats op de grote troon in het theater en laat de magie neerdalen.

lochem - Er wordt hard gewerkt in Winterwonderland, al maandenlang. Voorzitter Henk Harmsen van de stichting die het openluchttheater bewaakt, licht een klein tipje van de sluier op. ,,We hebben enkele vaste attracties omdat die elk jaar een doorslaand succes zijn zoals de ijsbeer. De kinderen vinden dat zóóóó fantastisch! Ze staan zich met open mond te vergapen als moeder ijsbeer te midden van haar kleintjes vertelt hoe ze haar kinderen heeft gekregen. Nieuw is de poppendokter, kinderen mogen de dokter helpen om de poppen weer op te lappen. We hebben dit jaar weer 23 attracties. Eigenlijk wilden we dat als vrijwilligers helemaal niet. Het is namelijk zo ontzettend veel werk. We hadden daarom als vrijwilligersgroep besloten om het wat rustiger aan te gaan doen en een stapje terug te doen naar 18 attracties. Eind augustus hadden we onze eerste brainstormsessie, einde van het liedje was dat we dus weer op 23 uitkwamen! We hadden allemaal zulke leuke ideeën", vertelt Henk die als vrijwilliger toetrad in 1974. Het zaadje was echter al gepland toen hij voor de eerste keer beroepshalve kennismaakte met het theater.

,,Ik was politieagent en samen met een collega moesten we de parkeerstroom in bedwang houden. De auto's moesten parkeren in de boomgaard. Het was het eerste jaar dat Normaal optrad. Ik herinner me het nog goed. Op een bepaald moment liep het helemaal uit de klauw met het parkeren. Het stond helemaal vol, toen ging iedereen wildparkeren terwijl Normaal 'de Drieterije blues' speelde. Ik vond het helemaal geweldig. Toen de festivals ophielden raakte het het theater in verval. Er werd een paar keer een poging gedaan om het weer op te pakken maar zonder geluk. Midden jaren '90 lukt het opeens wél en werd er een hek om het theater geplaatst met geld van de gemeente. De grond werd aangekocht en er werd een stichting van de grond getild. Ik ben begonnen in de onderhoudsploeg en toen ze een voorzitter zochten, mocht ik dat doen", vertelt Henk met een smile van oor tot oor.
Het theater is volop in ontwikkeling, steeds komen er nieuwe items bij. De deuren staan voor jan en alleman open. Volgens Harmsen is iedereen welkom aan de Onderlangs. ,,Iedereen mag hier komen helpen: immigranten, mensen met een beperking...het maakt niet uit. Het is een maatschappelijk gebeuren. We willen het zo laagdrempelig als mogelijk houden."
WinterWonderland is het laatste spektakel van het jaar want het seizoen loopt eigenlijk van mei tot eind september, voor WinterWonderland is een uitzondering gemaakt. Het kleurijke evenement is geschikt voor jong en oud. Er is voldoende parkeergelegenheid en de kosten zijn slechts 3 euro. Hiervoor krijg je prachtige muziek en attracties voorgeschoteld in een sfeervolle omgeving.

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox