Logo berkelbode.nl


Tineke Posthumus (links) en Anita Kunst zijn enthousiast over het acteertalent van senioren
Tineke Posthumus (links) en Anita Kunst zijn enthousiast over het acteertalent van senioren (Foto: Leo Polhuys)

Senioren presteren prima op podium

Ouderen hebben talenten en kunnen heel goed actief meedoen aan de maatschappij. Dat is de centrale boodschap van Oerend Hart. Op 23 december wordt in het kader van dit project in de Lochemse Schouwburg de musical Scrooge uitgevoerd.

LOCHEM - De voorstelling over de legendarische vrek, een creatie van de negentiende eeuwse Engelse schrijver Charles Dickens, wordt op de planken gezet door louter senioren.

''En zo hoort het ook. Ouderen tellen natuurlijk gewoon mee in onze samenleving,'' zeggen Anita Kunst en Tineke Posthumus van Fit-Art. De stichting heeft als doel ouderen in onze regio in beweging te houden door de verbinding te leggen met kunst. Denk aan theater, film of een musical. Oerend Hart is één van de projecten van Fit-Art en loopt al vanaf begin dit jaar. Eerdere onderdelen werden gehouden in Eefde, Gorssel en Zutphen. De vorm verschilt van plaats tot plaats. In Eefde bijvoorbeeld werd de film Droomoord gemaakt, die op verschillende locaties in het dorp werd vertoond voor een breed publiek.

Het aantal deelnemers loopt uiteen. Anita en Tineke: ''Aan Droomoord werkten bijvoorbeeld twaalf mensen mee, terwijl er volgend jaar maart in Harfsen voor het eerst in een kwart eeuw weer een revue staat gepland met ruim veertig deelnemers. Hoe verschillen de inhoud ook is, de overeenkomst tussen alle projecten is dat deelnemers veel plezier beleven en er ook na afloop een onderlinge band ontstaat. De leeftijd van de acteurs kent flinke uitschieters. Zo deed er een meneer van 96 mee…

De senioren krijgen ook zelfvertrouwen; ze merken immers dat nog van alles kunnen. Het is belangrijk dat ouderen even uit hun dagelijkse omgeving weg zijn en geest en lichaam actief blijven. Het is leuk om te zien dat senioren zingen, liedjes schrijven, filmacteur worden of andere dingen doen.

''Richtte Fit-Art zich tot nu toe vooral op verzorgingstehuizen, Oerend Hart is bedoeld voor thuiswonenden. Zij worden geworven uit bestaande netwerken of eerdere projecten. De voorstellingen zijn ook voor kinderen geschikt.

Voor de uitvoering worden plaatselijke tekstschrijvers en kunstenaars ingehuurd. Oerend Hart is financieel mede mogelijk door Oranje Fonds, Fonds Nuts Ohra, VSB Fonds, Parels van de kunst en Kansfonds.

Scrooge wordt op 23 december vanaf 16.00 uur opgevoerd in de Lochemse Schouwburg. Kaarten kosten 10 euro, een glas glühwein inbegrepen. Bestellen kan via www.fitart.nl, 06-13406842 (Anita) of 06-28578131(Tineke).

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox