In Barchem ging de vlaggenestafette van start. Foto: PR
In Barchem ging de vlaggenestafette van start. Foto: PR

Burgemeester legt krans bij start Lochem 75 jaar vrijheid

Algemeen

LOCHEM - Vandaag, 1 april 2020, werden precies 75 jaar geleden Barchem, Zwiep en Nettelhorst bevrijd. De officiële start van eervol stilstaan bij 75 jaar vrijheid. Door de coronacrisis is het niet mogelijk om samen te komen. Gemeente Lochem heeft samen met de kernen verschillende manieren gevonden om te herdenken en te vieren.

In alle vroegte herdacht burgemeester Sebastiaan van 't Erve vandaag de gevallenen, die hun leven hebben gegeven voor onze vrijheid. Hij legde een krans namens alle inwoners bij het Somerset oorlogsmonument. Hierna klonk de Last Post en hield hij 1 minuut stilte. De herdenking is te zien via een video op de website: www.lochem.nl/75jaarvrijheid.

Start vlaggenestafette
Rond datzelfde moment, startte Barchem de vlaggenestafette. Elke kern hijst op de dag van de bevrijding van die kern 3 vlaggen: de Nederlandse vlag, de jubileumvlag 75 jaar vrijheid en de vlag van de bevrijder. In dit geval de Britse vlag. De andere kernen volgen de komende dagen. De gemeente roep inwoners op vooral mee te doen door op de dag dat uw kern bevrijd werd, de vlag uit te hangen. Als eerbetoon aan de bevrijders: Lochem: 2 april, Almen: 2 april, Harfsen: 5 april, Eefde: 5 april, Joppe: 6 april, Epse: 6 april, Exel: 6 april, Laren: 6 april en Gorssel: 6 april.

Start filmreeks
Filmmakers Bart Verdult en Henk-Jan Winkeldermaat van DP Movie uit Lochem maakten in opdracht van de gemeente een prachtige filmreeks met verhalen over de oorlog. De kernen droegen hiervoor de kandidaten aan. Het gaat om persoonlijke verhalen van inwoners die de oorlog en de bevrijding meemaakten. Extra bijzonder is dat zij zijn geïnterviewd door jongeren. Dit levert bijzondere vragen, antwoorden en beelden op. Burgemeester Sebastiaan van 't Erve: "Van de vertoning van de films hadden we een bijzonder moment willen maken. Omdat samenkomen nu niet mogelijk is, kunt u deze prachtige portretten uit onze kernen thuis via de website bekijken. Komende maand zal er iedere keer een nieuw verhaal op de website te vinden zijn. Veel dank aan de geïnterviewden, de interviewers en de filmmakers!".

Bekijk de films op www.lochem.nl/75jaarvrijheid.

De burgemeester legde een krans bij het Somerset monument. Foto: PR

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant