AfhaalBieb is groot succes | Al het nieuws uit Lochem | Berkelbode
Deze vader heeft zojuist boeken afgehaald voor zijn kinderen. Foto: Henk Derksen
Deze vader heeft zojuist boeken afgehaald voor zijn kinderen. Foto: Henk Derksen

AfhaalBieb is groot succes

ZUTPHEN/LOCHEM - Coronacrisis of niet, achter de schermen heeft Graafschapbibliotheken een AfhaalBieb gerealiseerd. De boeken-afhaalservice is vorige week gestart en is alleen toegankelijk voor leden. Directeur Graafschapbibliotheken Gerard Huis in 't Veld: "Digitaal zijn we 24 uur per dag beschikbaar, maar soms heb je een écht boek nodig, of wil je een film zien. Dat kan nu met de AfhaalBieb."

Door Alize Hillebrink

Als dienstverlenende instelling zet Graafschapbibliotheken haar creativiteit in om ondanks de coronamaatregelen mensen zoveel mogelijk te kunnen ondersteunen in hun lees- en informatiebehoefte. Eén daarvan is de Afhaal Bibliotheek. En deze service blijkt een groot succes.

"Het loopt als een tierelier," zegt Barbara Deuss van Graafschapbibliotheken. En dat de behoefte groot is bewijst het aantal aanvragen. "De bibliotheek heeft al meer dan 250 aanvragen." Directeur Gerard Huis in 't Veld van Graafschapbibliotheken: "De bibliotheek is 24 uur per dag open voor digitaal lezen en luisteren, maar soms heb je gewoon een echt boek nodig of wil je een film zien. De AfhaalBieb is een experiment, maar we hopen dat dit gaat werken." De Afhaalbibliotheek, beschikbaar in de plaatsen Gorssel, Lochem, Warnsveld en Zutphen.

Verrassingstas
Leden van de bibliotheken Gorssel, Lochem, Warnsveld en Zutphen kunnen via een speciaal invulformulier op de website van Graafschapbibliotheken of per telefoon hun lees- en/of filmvoorkeur en een afhaaltijdstip doorgeven. Gebaseerd op de aangegeven voorkeuren maken medewerkers vervolgens een 'verrassingstas' klaar met maximaal vijf boeken. Een medewerker neemt vervolgens telefonisch contact op met de besteller om een afhaalmoment af te spreken. "Mensen vinden het leuk als ik bel," vertelt een medewerkster. "Een praatje wordt erg op prijs gesteld."

Lezen op afstand
Naast de mogelijkheid tot het afhalen van boeken heeft de bibliotheek de dienstverlening rond digitaal lezen, leren en studeren in versneld tempo uitgebouwd. Via speciale apps kunnen mensen boeken digitaal lenen, luisterboeken te beluisteren en kan er zelfs geoefend worden voor het theorie-rijexamen. Ook is de Vakantiebieb omgetoverd tot Thuisbieb (bereikbaar via www.onlinebibliotheek.nl).

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden