Inge Koldenhof maakt telefonisch een praatje met iedereen die het nodig heeft. Foto's: PR
Inge Koldenhof maakt telefonisch een praatje met iedereen die het nodig heeft. Foto's: PR
De Vrijwilliger Centraal

Hoe gaat het met u?

Algemeen

Inge Koldenhof houdt van mensen, jong en oud, van contacten onderhouden, van telefoneren. Na een leven van werken, zowel voor een baas als voor zichzelf, geniet ze nu van de rust, relatief gezien dan. Stil zitten is er voor haar niet bij. Ze wil nog zoveel verhalen horen van mensen die ze tegenkomt. Die kans krijgt en neemt ze bij haar nieuwe job: zich inzetten als vrijwilliger voor Stichting Welzijn Lochem. In deze tijd betekent dat telefonisch contact onderhouden.

Door Ria Elstgeest

Interesse in de ander, een luisterend oor, een gezellig praatje over kleine, alledaagse dingen, dat is de kracht van Inge. "Iedereen die ik aanspreek, heeft een verhaal", vertelt ze. "Na mijn aanmelding bij deze Stichting in januari van dit jaar, kwam ik in contact met een dame in een rolstoel. Met haar ben ik elke week naar de markt gegaan: totdat corona roet in het eten gooide. Nu doe ik de andere boodschappen voor haar. En hebben meteen een klein praatje op afstand."
Van de SWL heeft Inge nu een lijstje gekregen met namen van mensen, die het fijn vinden om telefonisch contact te hebben met een vrijwilliger. Dit doet ze met veel genoegen.
Zoals een mevrouw haar vertelde, dat zij wel honderd jaar wilde worden. "En ik hoop dan wekelijks deze gezellige gesprekken met jou te voeren." Of het verhaal van een oudere heer, die blij is met haar telefoontje. Zijn zicht is niet meer zoals het was. Dus dat muisje in de koelkast, waarvan zijn dochter keuteltjes had gezien, heeft hij nooit ontmoet. En mocht dat gebeuren, dan zet hij de voordeur wel open: kan het zijn weg weer vinden. "Een mooi verhaal toch?" zegt Inge. "Deze meneer relativeert deze bizarre tijd door het vergelijken met de oorlog: daar bij vergeleken is dit toch niets!"
Tijdens dit gesprek vertelt Inge over haar grote netwerk, dat ze onder andere heeft opgebouwd in haar tijd van 'Vrouw in de Regio'. Haar creatieve ideeën leken, en lijken nog steeds, als een regenboog uit een pot met goud te komen. Als antwoord op de vraag: "Wat is jouw verhaal?" zegt Inge: "Het komt altijd op mijn pad. En mijn kwebbel heb ik wel". Het doet haar goed om op deze manier iets voor een ander te kunnen betekenen.
Inge wil een tip geven aan alle ouderen die nu noodgedwongen binnen zitten en (klein)kinderen hebben. "Pak je mobiel en video-what's app met hen. Vertel verhaaltjes met poppen, maak tekeningen: maak een eigen prentenboek en stuur dit als verrassing op". Zelf beleeft Inge veel plezier met haar kleinkinderen aan de telefoon dmv. videogesprekken, voorlezen, filmpjes en de handpoppen van De Fabeltjeskrant. Meneer De Uil, juffrouw Ooievaar: ze beleven de gekste avonturen. Vooral kleinzoon Teun is helemaal gek van deze poppen.
De moderne techniek biedt kansen om verhalen te delen, juist in deze bizarre tijd. Interesse tonen en een luisterend oor zijn dan voldoende. Het gaat goed met Inge die haar vrijwilligerswerk met net zoveel plezier doet als haar betaalde werk.

Afbeelding

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant