Serge van Dijk in de Detmerskazerne. Foto's: Marieke Post
Serge van Dijk in de Detmerskazerne. Foto's: Marieke Post
DE VRIJWILLIGER CENTRAAL

Thuiskomen voor veteranen

Algemeen

Als ik op vrijdagavond de Detmerskazerne in Eefde bezoek, ligt het gebouw prachtig in de avondzon. De kazerne uit 1939 ademt historie uit en draagt de naam van generaal-majoor H. Detmers, die nog diende in de Slag om Waterloo. Defensie maakte gebruik van het gebouw tot in 2012. Sinds een aantal jaren is het de thuisbasis voor de Stichting Veteranen Oost Nederland (SVON). Een plek waar jonge en oude veteranen maar ook actieve militairen elkaar kunnen ontmoeten.

Door Marieke Post

In de 'huiskamer', het kloppend hart van de stichting, ontmoet ik Serge van Dijk. Hij wordt geflankeerd door veteranen en vrijwilligers Richard, Mel, Raymond én Deense dog Pepsi. Serge is zichtbaar en terecht trots op de huiskamer, die vanwege de inrichting met allerlei militaire voorwerpen gelijk een soort museumfunctie heeft. De huiskamer is groot genoeg om lezingen te houden voor 80 man maar huiselijk genoeg om gezellig te zijn voor de vaste inloopavonden. Zoals Serge uitlegt, wordt daarmee een vorm van nazorg geboden voor die veteranen die dat nodig hebben.

Serge en zijn vrouw Esther, allebei veteraan (Bosnië), kwamen vijf jaren geleden in contact met de SVON, afdeling Doetinchem. Dit viel samen met bestaande plannen om veteranen in de regio meer met elkaar te verbinden. Het was hét moment om een afdeling in Eefde te starten. Serge en Esther bleken hiervoor met hun horeca-achtergrond en no-nonsense mentaliteit het aangewezen stel.

Dat Serge een kartrekker is, is te merken aan de veelheid aan taken die hij binnen de stichting uitvoert. Dat loopt uiteen van gebouwbeheer en PR tot het regelen van gezamenlijke maaltijden, filmavonden en lezingen. Ook zorgde hij voor het samenstellen van de gemeentelijke Bevrijdingsfietsroute die beschikbaar is via de app Routabel. De SVON verleent daarnaast medewerking aan evenementen zoals de Veteranendag Zutphen en oefeningen van de landmacht. Het hoogtepunt voor Serge was de berging van de in WO-II neergestorte Hawker Typhoon.

Door de grote betrokkenheid van Serge en zijn vrouw is de SVON een deel van hun leven geworden en dat houdt niet op als zij de deur van de kazerne achter zich dichttrekken. Vrijwilligerswerk geeft voldoening, benoemt Serge. Voor hem zelf omdat de SVON zijn horizon heeft verbreed. Maar vooral omdat het is gelukt een veilige plek te creëren die voor veel veteranen aan een behoefte tegemoet komt en van waaruit het verleden en heden van defensie onder de aandacht wordt gebracht.

De stichting kan altijd vrijwilligers gebruiken. Een ‘groene’ achtergrond is niet per se vereist maar wel een no-nonsens mentaliteit en feeling met de militaire wereld.

SVON is een

deel van het

leven

geworden

Afbeelding

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant